Rebel Moon: Partea a 2-a - Scargiver este un ospăț gol. Este un atac neîncetat de explozii, tropi SF și expuneri lipsite de sens care nu înseamnă nimic. Și totuși, cumva, este totuși mai bun decât primul film din franciza epică SF epică a lui Zack Snyder pentru Netflix, Rebel Moon: Partea 1 - Un copil de foc. (Ce înseamnă cu adevărat aceste titluri? Cui îi pasă).

Cu toată punerea în scenă plictisitoare finalizată, Snyder își poate lăsa adevăratele sale talente să se înalțe în Rebel Moon: Partea 2, oferind bătălii nesfârșite, pline de acțiune cu încetinitorul și poziții eroice. Arată mișto, doar că mi-aș dori ca totul să însemne ceva. Orice.


Dacă ați ratat cumva primul film "Rebel Moon", scenariul de bază este o combinație între Războiul Stelelor și Cei Șapte Samurai. Sofia Boutella joacă rolul lui Kora, un fost soldat de elită al unui imperiu malefic, care se ascunde într-un sat agricol prea idilic, doar plantând și recoltând până la sfârșitul zilelor sale. Când un grup de răufăcători militari îl ucide pe șeful satului și începe să amenințe o tânără fată, Kora pornește la o serie de crime (în apărare!), lăsând comunitatea expusă unui atac de represalii.

Ea își petrece primul film recrutând potențiali războinici pentru a apăra satul, printre care un gladiator căzut la datorie (Djimoun Hounsou) și o spadasină dură (Doona Bae). (Numele lor sunt Titus și, respectiv, Nemesis, dar acestea nu prea contează, pentru că personajele sunt subțiri ca hârtia).

Dezvăluire completă: am încercat să scriu o recenzie pentru primul Rebel Moon și am renunțat pentru xă nu am fost impresionat. 

Este o laudă oarecum goală, dar măcar la partea a doua nu am adormit în timpul filmului The Scargiver. În cea mai mare parte, asta se datorează faptului că filmul chiar are un sentiment de impuls și mult mai multă acțiune. Poți să-ți oprești creierul și să te bucuri de imaginile frumoase, la fel cum ai putut face și în cazul adaptării lui Snyder pentru Sucker Punch, Justice League și Watchmen. Este mai mult un stilist decât un povestitor înnăscut, dar ocazional, imaginile lui Snyder, cum ar fi un montaj derutant cu eroii noștri la cules de grâu, pot fi aproape poetice.

Păcat că nu mi-a păsat prea mult de personajele filmului sau de vreun aspect al poveștii sale. Trilogia Gardienii galaxiei a lui James Gunn ne-a făcut să ne îndrăgostim de o trupă de inadaptați și de ratați, cu povești care au dus direct la creșterea lor personală și emoțională. În schimb, echipajul din Rebel Moon pare a fi niște decupaje de carton din filme mai bune, iar intriga generală pare forțată (există chiar și o pregătire pentru un alt film până la final).

Hounsou încearcă să vândă patetismul lui Titus cu ochii, dar nu poate face decât atât de mult. Și în timp ce femeia războinică a lui Bae emană sânge rece (și are un flashback foarte convingător), ea este în mare parte irosită atunci când acțiunea se încinge cu adevărat. Apoi, mai este Jimmy, un robot căruia Anthony Hopkins îi dă voce, care este prezentat pe scurt în primul film și care apare pentru câteva minute aici pentru a da cu piciorul în fund. De ce? Nu contează. Cumva, acest personaj este, de asemenea, suficient de important pentru a servi ca narator pentru ambele filme din Luna rebelă (dar, de fapt, se pare că Snyder a vrut doar ca vocea lui Hopkins să adauge gravitate).

Poate că singura salvare reală pentru Rebel Moon: Partea 2, la fel ca și primul film, este Ed Skrein în rolul ticălosului Atticus Noble. Ca un răufăcător sadic, nu este cu adevărat nimic nou, dar mușcătura accentuată a lui Skrein în decor face ca personajul să fie interesant de urmărit. În timp ce Darth Vader emană un sentiment calm de groază, Noble al lui Skrein este haotic și distractiv, ca Joker-ul încrucișat cu Hans Landa al lui Christoph Waltz din Inglorious Basterds. Pur și simplu se distrează copios în a fi rău - asta e ceva!

Având în vedere cât de popular a fost primul film (potrivit lui Snyder și Netflix, oricum), probabil că vom vedea mai multe titluri Lună rebelă pe parcurs. Snyder a declarat anterior că i-ar plăcea să facă un montaj de șase ore al regizorului pentru ambele filme și a declarat recent pentru Radio Times că i-ar plăcea să extindă seria Rebel Moon la patru sau șase filme. Cumva, asta pare o amenințare.