Dune: Part 2 este disponibil pe noul serviciu MAX

Bogdan Chirea
0

Noul serviciu de streaming MAX s-a lansat cu premiera filmului Dune: Partea 2. Este un film impresionant și puternic, care s-a ridicat la înălțimea promisiunilor din Partea 1, un succes de BOX Office. 


Interpretarea actorilor, povestea și imaginile vizuale, toate sunt de top. La fel ca și partea 1, acest film face, de asemenea, o treabă în general bună în ceea ce privește transmiterea intrigii complexe a romanului din 1965 al lui Frank Herbert, pe care se bazează. Nu este o performanță deloc neglijabilă, având în vedere dificultatea sarcinii.  


Intriga se învârte în jurul unei lupte pentru putere între două case nobile - Atreides și Harkonnens - centrată pe planeta deșertică Arrakis, care este singura sursă cunoscută de Spice, cea mai valoroasă substanță din univers, deoarece este necesară pentru navigația interstelară și, de asemenea, prelungește considerabil durata de viață a oamenilor. Harkonnenii au stăpânit Arrakis timp de zeci de ani, până când Împăratul Shaddam al IV-lea - conducătorul Universului cunoscut - le-a ordonat să o transfere Atreizilor. Până atunci, au oprimat cu brutalitate poporul nativ Fremen.


Paul Atreides, este fiul și moștenitorul liderului Atreides, ducele Leto. Se pare că are vaste puteri psihice. Aproape de sfârșitul primei părți, un atac surpriză al Harkonnenilor și al Împăratului îl ucide pe Ducele Leto și nimicește aproape toate forțele Atreides. Paul și mama sa, Jessica, fug la Fremen. Cu ajutorul unor legende care sugerează că el ar putea fi mult-așteptatul mesia religios Fremen ("Mahdi"), Paul devine treptat liderul Fremenilor în lupta lor pentru a-i răsturna pe Harkonneni și pe Împărat.


Frank Herbert a declarat în mod faimos că "a scris seria Dune pentru că aveam această idee că liderii carismatici ar trebui să vină cu o etichetă de avertizare pe frunte: "Poate fi periculos pentru sănătate"". Acest film transmite acest mesaj în mod strălucit, deși mult mai puțin subtil decât cartea.


Unii cititori mai puțin atenți ai romanului pleacă cu impresia că Paul este eroul și că ar trebui să susținem triumful său. Mesajul filmului este mult mai lipsit de ambiguitate. Ceea ce inițial pare a fi un război de eliberare împotriva ocupanților opresivi devine treptat un război pentru a înlocui un regim autoritar îngrozitor cu un altul care pare să fie la fel de rău sau chiar mai rău.


În carte, Paul și Jessica sunt mai ambivalenți în ceea ce privește preluarea treptată a Fremenilor; ei apar adesea ca personaje simpatice care caută puterea doar pentru că nu au altă opțiune bună. Versiunile din film au mai puține scrupule, mai ales în cazul Jessicăi. Filmul este, de asemenea, fără echivoc în ceea ce privește introducerea ideii că profețiile care legitimează preluarea puterii de către Paul au fost de fapt plantate de ordinul manipulator Bene Gesserit (deși cartea este destul de clară și în această privință).


Unii critici de stânga ai seriei de cărți au susținut că este o poveste de "salvator alb", în care un străin alb (Paul) eliberează un popor indigen (Fremenii). Această interpretare este extrem de nedreaptă față de carte. Filmul face și mai dificilă avansarea acestei critici cu o față serioasă.


Partea a doua ne oferă o fereastră către răutatea Harkonnenilor și a Împăratului, primii ieșind ca fiind cruzi și vag fasciști, iar cel de-al doilea un manipulator politic amoral interesat în principal de păstrarea propriei puteri. Paul are dreptate să li se opună. Dar alternativa pe care o reprezintă nu pare cu mult mai bună.


În cele mai multe privințe, partea a doua aduce la viață în mod viu temele cheie ale cărții, în special avertismentele sale cu privire la pericolele puterii concentrate și ale conducerii carismatice. Dar există două abateri importante.


În primul rând, la fel ca și Partea 1, acest film tinde să treacă sub tăcere aspectele negative ale culturii Fremen, așa cum sunt descrise în carte. Societatea Fremen pe care o vedem în carte este rigid ierarhică și profund sexistă. De exemplu, atunci când Paul îl ucide pe războinicul fremen Jamis într-o singură luptă, moștenește "proprietatea" lui Jamis - inclusiv pe soția sa Harah și pe copiii săi. Paul avea opțiunea de a alege să o accepte pe Harah ca "soție" sau ca "servitoare" (se hotărăște pentru aceasta din urmă).


Acest incident și altele asemănătoare sunt omise aproape în întregime în film. În schimb, fremenii sunt prezentați ca fiind mult mai egalitari, inclusiv acordând femeilor aceleași drepturi ca și bărbaților. Chani, iubita Fremenă a lui Paul, vorbește chiar despre faptul că Fremenii sunt cu toții "egali". Acest lucru ar fi o noutate pentru Fremenii din carte!


În prima parte, am remarcat că regizorul Denis Villeneuve "îngroapă aspectele negative ale societății Fremen, și astfel, uneori, pare să cumpere o narațiune grosolană "băștinașii buni, colonialiștii albi răi"". Acest defect este și mai clar în Partea 2. Cu excepția importantă a legendelor manipulatoare implantate de Bene Gesserit, cultura Fremen este descrisă ca fiind în mare parte bună, problemele sale fiind cauzate aproape în întregime de străinii malefici.


Unii fani ar fi preferat ca filmul să rămână mai aproape de carte în acest punct. La fel ca majoritatea culturilor "indigene" din lumea reală, societatea Fremen din carte are multe nedreptăți și este departe de idealurile egalitariste liberale. Acest lucru nu scuză politicile opresive ale puterilor ocupante precum Harkonnen. Dar adaugă un strat valoros de complexitate și ambiguitate morală poveștii.


A doua mare divergență între carte și film este strâns legată de prima: reprezentarea lui Chani. În carte, odată ce Chani devine amanta lui Paul, ea devine, de asemenea, complet devotată cauzei acestuia și rareori îi pune serios la îndoială acțiunile. În schimb, Chani din film este sceptică cu privire la pretențiile de lider ale lui Paul (ea știe că profeția este falsă), se teme că acestea vor trece peste autodeterminarea Fremenilor și, treptat, pare să se întoarcă împotriva lui.  Ea devine un fel de conștiință fremenă a poveștii.


În carte, atunci când Paul decide că trebuie să facă o căsătorie politică cu Prințesa Irulan (fiica Împăratului), Chani acceptă rapid decizia lui de a o retrograda la statutul de concubină (deși aflăm că ea va rămâne singura parteneră sexuală a lui Paul; căsătoria aranjată este pur politică). În celebrele ultime rânduri ale cărții, Jessica îl asigură pe Chani că Irulan "nu va cunoaște niciodată o clipă de tandrețe din partea bărbatului de care este legată. În contrast puternic, Chani din film vede în mod clar alegerea lui Paul ca pe o trădare atât a ei, cât și a Fremenilor în general.


În general, Dune: Partea 2 este o versiune cinematografică impresionantă a unuia dintre cele mai cunoscute romane SF. Dacă v-a plăcut Partea 1, probabil că acest film vă va plăcea și mai mult. Villeneuve a precizat că intenționează să facă o versiune cinematografică a următoarei cărți din serie, Dune Messiah. Abia aștept.


Dar, cu toate acestea, criticii au unele rețineri în ceea ce privește reprezentarea în film a unor teme politice din roman. Va trebui să vedem dacă aceste probleme persistă în partea a treia.Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!