ANCOM a publicat un nou raport cu privire la serviciile de retransmisie de televiziune prin cablu. Conform autoritatii La jumatatea anului 2017, în jur de 98% dintre gospodariile din România beneficiau de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, fiind înregistrați peste 7,3 milioane de abonați, în creștere anuala cu 2,5%. Dintre aceștia, cei mai mulți - 4,9 milioane sunt abonați prin retele de cablu, 2,4 milioane sunt abonati prin retele satelit (DTH), iar 106 mii sunt abonati prin tehnologie IP (IPTV).

Abonați TV urban vs. rural
În mediul urban, serviciile TV sunt recepționate în principal prin rețele de cablu (82% din abonații la servicii TV din mediul urban), în timp ce, în mediul rural, acestea sunt recepționate în principal prin rețele satelit de tip DTH (56% din abonații la servicii TV din mediul rural).

Abonați TV prin cablu
De asemenea, la nivel național, rețelele de cablu reprezinta principalul suport prin care abonații la serviciile TV recepționeaza programele audiovizuale (66% din totalul abonaților din România). Din cei 4,9 milioane de abonați la servicii furnizate prin rețele de cablu, 3,6 milioane locuiesc în mediul urban (+3% creștere anuala), iar 1,3 milioane în mediul rural (+12% creștere anuala). Rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin rețele de cablu a ajuns astfel la 65% la nivel național (84% urban, respectiv 40% rural).

Abonați TV în format digital
Numarul abonaților la servicii de retransmisie care recepționeaza programele media audiovizuale în format digital continua sa creasca, atingând la jumatatea anului 2017 cifra de 4,6 milioane (+3% creștere anuala). Dintre cei care recepționeaza programe TV în format digital, aproximativ 2,4 milioane (-3% anual) erau abonați la servicii furnizate prin intermediul rețelelor cu transmisie prin satelit (DTH), în timp ce aproape 2,2 milioane (+10% anual) erau abonați la servicii furnizate prin rețele de cablu, iar, aproximativ 106 mii (+20% anual), prin tehnologia IP (IPTV).

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru primul semestru al anului 2017 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și este disponibil aici.