ebu rusia

Comitetul executiv al EBU a suspendat reprezentanții celor trei membri ai săi ruși din grupurile sale de guvernare.

Delegații de la RTR, Channel One și RDO nu vor mai participa în Comitetul executiv al sindicatului de difuzare și în toate comitetele statutare.

Radiodifuzorii și-au indicat deja intenția de a se retrage din organizație după decizia de săptămâna trecută de a exclude Rusia de la Eurovision Song Contest 2022, în lumina invaziei Ucrainei de către Rusia. Cu toate acestea, organizația cu sediul la Geneva încă așteaptă confirmarea lor oficială.

Într-o declarație, EBU a declarat că suspendarea va rămâne în vigoare până la noi ordine.

Organizatia a facut și o declaratie cu privire la situatia razboiului din Ucraina.

Pe măsură ce situația dintre Rusia și Ucraina escaladează, accesul la informații de încredere, faptice și imparțiale este mai critic ca niciodată.

Toți radiodifuzorii media și EBU, ca uniune, sunt concentrati să își facă treaba pentru public în circumstanțe dificile și nu vor ezita să condamne orice încălcare sau ingrădire a libertății presei.

Este vital ca jurnaliştilor să li se permită să continue să opereze atât liber, cât şi în siguranţă, şi să raporteze fără piedici. Sprijinirea libertății presei trebuie să fie prioritară, nu în ciuda acestor circumstanțe dificile, ci din cauza lor.