ftx

A fost nevoie de mai puțin de opt zile pentru ca Sam Bankman-Fried să treacă de la a fi poreclit „Regele Cryptoului” la compania FTX la depunerea declarației de faliment, iar el și-a dat demisia din funcția de director executiv, fiind confruntat cu investigații federale privind modul în care a gestionat finanțele companiei.

În ultimii ani, internetul a fost inundat de interviuri lungi cu el, vorbind prin video chat de la biroul său din Bahamas.

În unele dintre ele, există un zgomot care distrage atenția.

În timp ce intervievații săi ascultă cu atenție povestea lui incredibilă despre cum a devenit multimiliardar în cinci ani, sunetul este persistent și vine clar de la mouse-ul antreprenorului american.

„Click, click, click”, se spune, în rafale rapide, pornit-oprit.

Între timp, ochii domnului Bankman-Fried se aruncă în jurul ecranului.

Nu este clar din videoclipuri ce face pe computerul lui, dar tweet-urile lui ne pot da un indiciu destul de bun.

„Am fost infam pentru că am jucat League of Legends în timpul convorbirilor telefonice”, a scris el pe Twitter în februarie 2021.

Bankman-Fried - fostul șef al servciului de schimb de criptomonede FTX - este un jucător pasionat. Și într-o serie de tweet-uri adresate celor aproape un milion de urmăritori ai săi, el a explicat de ce. A juca jocul de luptă fantezie pe echipă a fost modalitatea lui de a-și determina mintea să renunțe la conducerea a două companii care tranzacționează miliarde de dolari pe zi.

"Unii oameni beau prea mult; alții pariază. Eu joc League", a spus el.

De când imperiul criptomonedei al tânărului de 30 de ani s-a prăbușit în ultima săptămână într-un mod dramatic, o altă anecdotă despre jocurile sale a reapărut online.


Potrivit unei postări pe blog a gigantului de capital de risc Sequoia Capital, Bankman-Fried a jucat o luptă intensă League of Legends în timpul unui apel video la nivel înalt cu echipa lor de investiții.

Totuși, nu părea ca lucrurile sa-i fi îngrijorat. Grupul a continuat să investească 210 de milioane de dolari în compania FTX a lui Bankman-Fried.

Săptămâna aceasta, Sequoia Capital a șters acea postare pe blog și a anunțat că acum își anulează investiția în FTX ca o pierdere.

Firma nu este singurul investitor care a pierdut sume grozave de bani de când s-a prăbușit imperiul de 32 de miliarde de dolari al lui Bankman-Fried.

FTX avea aproximativ 1,2 milioane de utilizatori înregistrați care foloseau schimbul pentru a cumpăra jetoane de criptomonede, cum ar fi Bitcoin și mii de altele.

De la comercianții mari până la fanii de criptomonede de zi cu zi, mulți se întreabă dacă își vor recupera vreodată economiile prinse în portofelele digitale ale FTX.

Este o cădere amețitoare, iar ascensiunea lui Bankman-Fried este, de asemenea, propria sa poveste dramatică de riscuri, recompense...

Bankman-Fried a mers la Massachusetts Institute of Technology (MIT) - o prestigioasă universitate de cercetare din SUA unde a studiat fizica și matematica.

Dar tânărul universitar strălucit spune că lecțiile învățate în căminele studențești l-au condus pe calea spre a se îmbogăți.

Într-un interviu difuzat de radio BBC luna trecută, el și-a amintit că a fost cuprins de mișcarea „altruismului eficient”. Altruismul eficient este o comunitate de oameni „care încearcă să-și dea seama ce lucruri practice poți face cu viața lor pentru a avea un impact cât mai pozitiv asupra lumii”, a spus el.

Așa că, după cum își amintește Bankman-Fried, a decis să se angajeze în domeniul bancar pentru a câștiga cât mai mulți bani pentru a-i reda unor cauze bune.

El a învățat să tranzacționeze acțiuni în timpul unei scurte perioade la firma de tranzacționare Jane Street din New York înainte de a se plictisi și a decis să experimenteze cu Bitcoin.

El a observat variațiile valorii Bitcoin în diferite schimburi de criptomonede și a început să facă arbitraj - cumpărând Bitcoin din locuri în care se vindeau ieftin și vânzând în alte locuri unde se tranzacționa pentru mai mult.

După o lună în care a făcut profituri modeste, s-a reunit cu câțiva prieteni de facultate și a început o afacere comercială numită Alameda Research.

Bankman-Fried spune că nu a fost ușor și a fost nevoie de luni de zile de perfecționare a tehnicilor despre cum să transferați bani în și din bănci și peste granițe. Dar după aproximativ trei luni, el și echipa lui mică au ajuns la jackpot.

„Am fost super-înțelepți”, a spus el la podcastul Jax Jones și Martin Warner Show în urmă cu un an. "Am continuat. Dacă cineva aruncă un alt obstacol, am fi creativi, iar dacă sistemul nostru nu ar putea face față asta, am construi un nou sistem care să ne treacă prin acel cerc".

Până în ianuarie 2018, echipa sa câștiga 1 milion de dolari în fiecare zi.

Un reporter de afaceri de la CNBC l-a întrebat recent cum s-a simțit.

Din punct de vedere intelectual și conform metodologiei sale, el a spus că totul a fost sens. „Dar visceral, m-a surprins în fiecare zi”, a spus el.

Sam Bankman-Fried a devenit miliardar oficial în 2021, datorită afacerii sale secundare și mai importante, FTX. Bursa de cripto a devenit a doua ca mărime din lume și un titan al industriei, cu 10-15 miliarde de dolari tranzacționați pe zi.

La începutul lui 2022, FTX a fost evaluată la 32 de miliarde de dolari și un nume cunoscut, cu un stadion NBA numit după companie și susținători de celebrități precum Tom Brady din NFL.

În tot acest timp, Bankman-Fried a parut să fie încântat să le ofere urmăritorilor săi de pe Twitter o perspectivă asupra stilului său de viață. El doarme în principal pe un beanbag lângă biroul său, a spus el, cu o poză cu el întins lângă personalul său la terminalele lor comerciale.

În altă postare, a postat la primele ore ale dimineții. "Nu am putut dormi. Înapoi la birou", a scris el.

Visul lui Bankman-Fried de a oferi sume mari de bani unor organizații de caritate era, de asemenea, în curs de desfășurare. În interviul BBC de luna trecută, el a susținut că a dăruit „până acum câteva sute de milioane”.

Iar generozitatea lui nu s-a extins doar asupra organizațiilor de caritate. În ultimele șase luni, „King of Crypto” a primit o altă poreclă – „Crypto’s White Knight”.

Odată cu scăderea prețului criptomonedelor în 2022, așa-numita „Crypto Winter” este în plină desfășurare. În timp ce alte companii din industrie se clătinau,  Bankman-Fried distribuia sute de milioane ca bani de salvare.

Întrebat de ce încearcă să susțină firmele cripto care eșuează, el a spus pentru CNBC: „Nu va fi bine pe termen lung dacă avem dureri reale și lovituri reale. Și nu este corect pentru clienți”.

El a susținut, de asemenea, în același interviu, că are 2 miliarde de dolari în rezervă pe care le-ar putea folosi pentru a ajuta companiile cripto care au eșuat.

Dar săptămâna trecută, el însuși mergea în aceeași industrie, încercând să strângă bani pentru a-și salva propria companie și clienții.

Întrebările despre stabilitatea financiară reală a FTX au început să apară după ce un articol de pe site-ul CoinDesk a sugerat că o mare parte din gigantul comercial al lui Bankman-Fried, Alameda Research, se bazează pe o fundație formată în mare parte dintr-o monedă pe care a inventat-o o companie soră a FTX, nu o companie independentă activ.

Alte acuzații că Alameda Research a folosit depozitele clienților FTX ca împrumuturi pentru tranzacționare au fost făcute în Wall Street Journal.

Începutul sfârșitului a venit totuși când principalul concurent al FTX - Binance - și-a vândut public toate tokenurile cripto legate de FTX câteva zile mai târziu.

Directorul executiv al Binance, Changpeng Zhao, a spus celor 7,5 milioane de urmăritori ai săi că compania sa va vinde participațiile „în lumina dezvăluirilor recente”.

A declanșat o furtună pe FTX, clienții panicați retrăgând miliarde de dolari din schimbul de criptomonede.

Retragerile au fost oprite și Bankman-Fried a încercat să obțină o salvare, Binance la un moment dat luând în considerare public o răscumpărare înainte de a pleca.

Binance a spus că rapoartele despre „fondurile clienților manipulate greșit și presupusele investigații ale agențiilor americane” i-au influențat decizia.

O zi mai târziu, FTX a fost declarată falimentară.

Bankman-Fried și-a cerut scuze într-o serie de tweet-uri, spunând: „Îmi pare foarte rău, din nou, că am ajuns aici.

„Sperăm că putem găsi o modalitate de a ne redresa. Sperăm că acest lucru să poată aduce o anumită transparență, încredere și guvernare”.

El a mai spus că „a fost șocat să vadă că lucrurile se dezvolte așa cum s-a întîmplat”.

La fel a fost și este lumea cripto. Prețul Bitcoin a scăzut la mimimul din ultimii doi ani și mulți se întreabă - dacă FTX poate scădea împreună cu liderul său talismanic, ce ar putea scădea în continuare?