După ceea ce se crede a fi manipularea și reevaluarea extrem de atentă a unui obiect neobișnuit găsit în urmă cu mai bine de 30 de ani, cercetătorii din Northumberland cred că ar fi putut găsi singura jucărie sexuală romană în mărime naturală cunoscută.

Obiectul de formă falică, care măsoară aproximativ 16 centimetri (6,2 inchi), a fost găsit într-un șanț în 1992 la Vindolanda, chiar la sud de Zidul lui Hadrian, alături de zeci de pantofi, accesorii și unelte mici.


Deși a fost catalogat inițial drept „un instrument de încurajare” la descoperirea sa, după o reexaminare recentă, capetele sale neobișnuit de netede (care indică utilizarea repetată de-a lungul timpului) i-au determinat pe experții de la Newcastle University și University College Dublin să creadă că ar putea fi a fost mai mult decât un instrument practic.

„Știm că vechii romani și greci foloseau instrumente sexuale – acest obiect de la Vindolanda ar putea fi un exemplu”, explică Dr. Rob Collins, lector superior în arheologie la Universitatea Newcastle.

Dar adevăratul scop al acestui obiect în formă de dildo este încă puțin tulbure.

„Adesea, în arheologie, când găsim un obiect, putem spune pentru ce a fost folosit sau deducem pentru ce a fost folosit. Acesta nu a fost cazul acestui obiect”, adaugă Collins.

Cercetătorii au venit cu trei teorii posibile pentru ce a fost folosit: ar fi putut fi o jucărie sexuală, un pistil pentru a măcina ingrediente pentru produse cosmetice sau medicamente sau un farmec de noroc pe care oamenii îl atingeau pentru protecție (falusuk era predominant în Imperiul Roman) deoarece se credea că oferă protecție împotriva ghinionului).

Dar chiar dacă falusul Vindolanda a fost destinat unor scopuri mai inocente, nu se poate nega că este o descoperire fascinantă. În primul rând, este primul exemplu cunoscut de falus de lemn fără trup din lumea romană.