romaniatv iulia marin

Televiziunea din ziua de azi este plină de impostori și ipocriți iar lumea, din păcate, alege să se uite la ei. Aceiași impostori sunt cei care dau lecții de moralitate și își dau cu presupusul, insinuează lucruri sau acuză oameni care nu mai au cum să se apere.

Astfel de ipocriți sunt în centrul unei revolte online din breaslă cu privire la discursul de ură de la România TV după moartea jurnalistei Iulia Marin. Suferindă de diverse afecțiuni psihologice, Victor Ciutacu, alături de Robert Turcescu și alți invitați s-au aventurat într-un dialog oportunist cu privire la capacitățile foste jurnaliste de a își face treaba cu profesionalism.

In urmă cu doar o zi Robert Turcescu s-a aventurat într-o emisiune de la Metropola TV să dea curs unei discuții din senin, pe lângă subiect, cu privire la drepturile persoanelor trans din SUA.

Discursul plin de ură din emisiunea de la România TV a stârnit indignare și revolta în rândul jurnaliștilor din presa de la noi. Aceștia au scris un protest față de derapajul postului de televiziune România TV. Documentul, semnat de 200 de redacţii, vine după ce România TV a abordat subiectul morţii jurnalistei Iulia Marin: „Oamenii ăia sunt tulburaţi psihic, produceau materiale de presă. Pixul domnişoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloşie poate distruge destine”. Joi, într-o a doua emisiune pe aceeaşi temă, un invitat România TV a spus că "N-aş lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine".

Documentul e semnat de redacţii din toată ţara, dar şi de Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, Asociaţia Psihiatrilor Liberi din România, rectori şi profesori universitari, şefi de edituri și așa mai departe.

Apel împotriva discursului practicat de postul de televiziune România TV care incită la ură şi discriminare faţă de persoanele cu probleme de sănătate mintală

Noi, instituţiile şi organizaţiile care semnează acest apel public, respingem ferm discursul împotriva persoanelor cu afecţiuni psihice, promovat în prime-time de postul România TV în seara zilei de 19 aprilie 2023.

În acord cu valorile profesiilor noastre, de medici, psihologi, profesori, jurnalişti, artişti, reprezentanţi ai societăţii civile, o spunem cu toată claritatea şi responsabilitatea: astfel de mesaje sunt nedemocratice şi încurajează izolarea oamenilor cu afecţiuni psihice.

Nu e întâia dată când, în spaţiul audiovizual, se promovează un limbaj şi idei care incită la ură. De data aceasta, victima principală este o persoană care nu se mai poate apăra: jurnalista de 32 de ani, Iulia Marin, care a decedat acum câteva zile.

Iulia Marin a lucrat de-a lungul unei cariere de 11 ani la publicaţiile Adevărul, Pressone, Recorder, Gândul şi Libertatea. Şi-a făcut meseria cu dedicare şi cu talent. Integritatea şi discernământul ei profesional n-au fost puse niciodată sub semnul îndoielii.

Ziarista s-a luptat cu o suferinţă psihică diagnosticată şi tratată ani de zile, timp în care Iulia a continuat să muncească, aşa cum o fac milioane de femei şi bărbaţi din România, care muncesc în condiţiile în care au diverse boli, de la cancer la nevroze şi de la suferinţe cardiace la diabet sau bipolaritate.

Mai ales pentru oamenii cu boli psihice, munca, mediul colectiv, responsabilităţile sunt recomandate de medici, ca însoţitoare ale tratamentului şi terapiei. Iulia Marin însăşi a scris de repetate ori cum o ajută munca de ziaristă şi viaţa de redacţie „care m-a încurajat şi susţinut, mi-a acordat încredere când eu nu mai credeam deloc în mine, mi-a cultivat această încredere şi m-a ridicat de pe banca de rezerve pe care singură mă aşezasem”.

În redacţii, „nu de puţine ori, auzeam: «Avem nevoie de tine». O vorbă în care nu credeam, nu-mi mai vedeam utilitatea şi nici contribuţia”, a mărturisit ea publicului.

Miercuri, 19 aprilie 2023, la emisiunea lui Victor Ciutacu de la postul România TV, a fost atacată nu doar memoria acestei femei care nu mai e. S-a prezentat, într-un stil brutal, şi cazul unui alt ziarist, un bărbat care are şi el o suferinţă psihică. Ambele persoane au fost „ţintite” pentru ca postul RTV să ilustreze ideea că „Oamenii ăia sunt tulburaţi psihic, că nu vreau să spun mai mult decât atât, produceau materiale de presă. Pixul domnişoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloşie poate distruge destine”.

Minute în şir, au fost ridiculizaţi şi atacaţi oameni, decedaţi sau vii, pentru că au boli psihice şi au fost învinovăţiţi cei care îi angajează sau colegii alături de care lucrează.

În locul medicilor, al specialiştilor şi al legii, un post de televiziune consideră că poate decide el cine e apt şi cine este inapt de muncă, cine merită un salariu şi cine nu, cine e de încredere şi cine nu.

Noi, semnatarii acestui apel, refuzăm să credem că România poate asista la normalizarea discriminării la adresa celor bolnavi. Nu este normal, nu este omeneşte să instigi împotriva celor suferinzi, indiferent de boala lor şi să le pui sub semnul îndoielii capacitatea de a-şi câştiga existenţa, în mod liber şi demn.

Ne adresăm următoarelor autorităţi publice, dar ne adresăm şi organizaţiilor din domeniul publicităţii, precum şi firmelor private care îşi derulează campanii publicitare pe postul de televiziune România TV.

Aveţi aici transcrierea acestei emisiuni. Oricât de rău vă produce lectura, vă rugăm să faceţi efortul de a citi, ca să respectăm nu doar şocul din familiile oamenilor atacaţi direct, dar şi oroarea care cuprinde orice om martor la promovarea unor asemenea idei, despre inferioritatea copiilor, părinţilor şi prietenilor noştri bolnavi.

Pe aceste firme naţionale şi internaţionale, precum şi pe organizaţiile precum IAA şi RAC, care autoreglementează etica din publicitatea românească, le întrebăm: este prevăzută în codul dumneavoastră de responsabilitate socială asocierea cu posturi TV care incită la discriminare?

Către CNA ne adresăm, respectuos, şi îi întrebăm când vor face, cu adevărat eficient, din interesul publicului motivul existenţei lor ca instituţie? Noi, ca societate, am ajuns ca în schimbul licenţelor gratuit acordate posturilor TV pentru a ne informa, să primim insulte şi instigări la ură.

Către Consiliul pentru Combaterea Discriminării înaintăm rugămintea de a privi minutele acestei emisiuni care, în opinia noastră, a dus limbajul urii la noi cote, chiar şi pentru nivelul substandard al unor posturi TV din România.

Încheiem această scrisoare printr-un apel către toţi cei care se simt, deseori pe bună dreptate, prea lipsiţi de speranţă, de putere şi de metode de a mai crede că putem schimba ceva: dacă nu ne ridicăm vocile acum, pentru a proteja memoria unui om care nu se mai poate apăra, atunci când merită să vorbim?

Semnături

Redacţia Libertatea

Redacţia PressOne

Redacţia Recorder

Redacţia VICE România

Redacţia Factual

Redacţia Centrul de Investigaţii Media

Redacţia CursDeGuvernare

Redacţia Dela0

Redacţia RISE Project

Redacţia Context.ro

Redacţia Scena9

Redacţia Gazeta Sporturilor

Redacţia Teleleu

Redacţia Panorama

Dragoş Pătraru şi echipa Starea Naţiei

Asociaţia MozaiQ LGBT

Asociaţia Front/Feminism-Romania

Redacţia Spotmedia

Redacţia G4Media

Redacţia Lovedeco

Asociaţia ALIAT Pentru Sănătate Mintală

Redacţia Monitorul de Botoşani

Centrul FILIA

Funky Citizens

Sens Pozitiv

Redacţia Inquam Photos

Documentaria, colectiv foto

Platforma Iscoada

Geeks for Democracy

ActiveWatch

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Redacţia Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă

E-Romnja - Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome

Emilia Şercan, jurnalistă PressOne

Mona Dîrţu, jurnalistă

Code for Romania

Teodor Baconschi, eseist

Tudor Chirilă, actor

Mircea Dumitru, filosof, fost ministru al Educaţiei

Redacţia Ziarul de Iaşi

Redacţia Iaşul Nostru

Centrul pentru Inovare Publică

Expert Forum

APADOR-CH

Asociaţia ACCEPT

Fundaţia ESTUAR

Asociaţia Carusel

Societatea de Analize Feministe AnA

Asociatia SEXUL vs BARZA

Centrul Român de Politici Europene

Median Research Centre

Valeriu Nicolae, activist pentru drepturile omului, jurnalist şi scriitor

Asociatia Centrul European pentru Educatie si Cercetare Juridica (ECLER)

Asociaţia SAMAS

Reporter24.INFO

Fundatia Freedom House, Romania

Redactia PRESShub.ro

Redacţia Alba24

Federatia Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de

HIV/SIDA (UNOPA)

Redacţia HunedoaraMea.ro

Centrul de Resurse Juridice

Centrul pentru Jurnalism Independent

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile

Redacţia We Love Sport

Redacţia Gazeta de Stâlpeni

Asociaţia Mişcarea Sinergistă Timişoara

Saptamana.online

Redacţia Dobrogea Live

Ioana Raluca Petru psihoterapeut

Redacţia Obiectiv de Suceava

Redacţia Info Sud-Est

ArgesulOnline.ro

Redacţia Constanţa TV

Asociaţia Moaşelor Independente

Redacţia Ştiri PROFM

Andrada Fiscutean, jurnalist

Fundaţia Friends For Friends/Superscrieri

Romanian Harm Reduction Network

Asociaţia „Învingătorii sclerozei multiple”

Fundaţia Comunitară Bucureşti

Fundaţia Raţiu pentru Democraţie

Asociatia A.R.T. Fusion

Redacţia Kiss FM

Redacţia Rock FM

Redacţia Magic FM

ECPI - Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice

Victor Ciobotaru - doctorand ştiinţe politice

Societatea Academică din România

Redacţia România Curată

Dragos Stanca, antreprenor

Radu Afrim, regizor

Simona Tache, psihoterapeut

Raluca Radu, prof. univ., Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti

Asociaţia Civică Banat

Redacţia start-up.ro

Carmen Dumitrescu, Investigatoria

Moise Guran, jurnalist

Marian Preda, sociolog, profesor universitar

Silvia Ciubotaru (Guţă), psihoterapeut

Delia Marinescu, jurnalistă freelancer

Laura Ionescu, scriitoare

Redacţia Ştiri din Muntenia

Bogdan Oprea, cadru didactic Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti

Redacţia Misreport

Dragoş Iliescu, profesor Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Psihologie, secretar general al Asociaţiei Psihologilor din România

Asociaţia “Stâlpeni, comuna noastră!”

Lavinia Bălulescu, jurnalistă şi scriitoare

Radu Vancu, eseist

Andreea Pavel, jurnalist

Redacţia Republica

Marius Chivu,  scriitor

Luiza Dobrescu, jurnalist

PEN România

Cristian Preda, decan FSPUB

Redacţia Wall-Street.ro

Anca Iosif, jurnalistă

Ana Maria Ciobanu, jurnalistă

Asociaţia Psihiatrilor Liberi din România, preşedinte Profesor Univ. Dr. Adela Ciobanu

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, preşedinte: Şef Lucrări Dr. Ana Giurgiucă

Sorana Stănescu, jurnalist

Redacţia Cultura la dubă

Redacţia SunMedia

Ramona Ursu, jurnalistă SunMedia

Oana Băluţă, conf.univ.dr. Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti

Editura Black Button Books

Redacţia Vrancea24

Cătălin Stancu, jurnalist

Ştefan Borcea, jurnalist

Redacţia Actualitatea vrânceană

Mihai Boicu, jurnalist

Jurnal de Vrancea

Daniel Palade, jurnalist

Redacţia ReporterIS

Florin Silviu Negru, jurnalist

Eli Bădică, editoare şi jurnalistă culturală

Sebastian Oancea, jurnalist

Compania de teatru Giuvlipen

Ioan Stanomir, politolog

Cătălin Striblea, realizator radio

Ileana Andrei, jurnalist

Alexandru Popa, Asociaţia Inima Copiilor

Tudor Giurgiu, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc

Melania Cincea, jurnalistă

Andrei Petre, jurnalist

Matei Bărbulescu, jurnalist Redacţia Buletin de Bucureşti

Redacţia Bihoreanul

Andu Radu, editor de film şi colorist

Alexandra Pacurar, psihoterapeut

Redacţiile Treizecizero.ro şi Lead.ro

Asociaţia Mai Mult Verde

Raluca Miroi, jurnalistă

Andreea Dogar, jurnalista

Redacţia Edupedu

Matei Udrea, jurnalist

Cristi Ciupercă, jurnalist

Gabriel Bejan, jurnalist

Cosmin Savu, jurnalist

Alex Dima, jurnalist

Cristian Leonte, jurnalist

Paul Angelescu, jurnalist

Paula Herlo, jurnalist

Rares Nastase, jurnalist

Flavius Ilioni Loga, asistent social

Asociaţia LOGS - Grup de Iniţiative Sociale

Vlad Alexandrescu, profesor universitar

Roxana Bucată, doctorandă

Asociaţia 2Celsius

Asociaţia Pe Stop

Irina Vasilescu, psihoterapeută

Sonia Teodoriu, jurnalist

Ionuţ Benea, jurnalist

Andra Mureşan, jurnalistă HotNews.ro

Redacţia Special Arad

Cristi Citre, jurnalist

Florin Iaru, scriitor

Andreea Smerea, jurnalist Euronews Digital

Andreea Pora- jurnalist

Redacţia Turnul Sfatului

Grupul pentru Dialog Social (GDS)

Redactia stiri Europa FM

Vitalie Cojocari, jurnalist

Redacţia GreatNews.ro

Anda Deliu, jurnalist

Claudia Florescu, psihoterapeut

Asociaţia Zi de BINE

Eli Neicuţ, creator de conţinut

Alexandru Toma Pătraşcu, director Bucharest Science Festival

Asociaţia Opportunity Associates Romania

Alina Manolache - jurnalist

Andreea Ofiteru, jurnalista

Mădălina Cocea, comunicator de ştiinţă

Ada Roseti, cercetator

Adrian Ardelean, jurnalist

Redacţia ELLE România

Scrisoarea poate fi citită aici !

Într-un răspuns pe pagina de Facebook, membrii CNA au scris:

Referirile făcute în două emisiuni difuzate de postul România TV la ziarista Iulia Marin și, în general, la persoane cu probleme de sănătate mintală, au fost subiectul unor ample reacții publice. CNA va analiza toate sesizările, individuale și colective, primite dinspre public și din partea membrilor Consiliului. 

Ambele emisiuni vor fi introduse în agenda ședinței de marți, 25 aprilie.

Un text mai mult decât decent și frumos îi aparține jurnalistei Ioana Ene Dogiou care scrie pe Spotmedia că emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV este un act de cinism sau prostie extremă.  

În România, boala psihică este probabil singura afecțiune diagnosticată, cu excepția bolilor venerice, care devine stigmat.

Dacă te doare stomacul, capul, piciorul sau ficatul ești compătimit, uneori menajat. Dacă suferi de o boală psihică, dacă îți sângerează sufletul sau dacă doar ai trecut pragul unui cabinet de psihiatrie sau de psihologie, ești nebun sau fandosit, răsfățat, necredincios, în orice caz o persoană care ori trebuie evitată, ori e demnă de dispreț.

De aceea, mulți oameni preferă să ducă suferința în tăcere și fără niciun ajutor până când poate fi prea târziu, de teamă să nu își adauge suferința suplimentară a stigmatului sau pentru că au fost educaţi în cultura stigmatizării bolnavului psihic.

Curajul Iuliei Marin de a vorbi deschis despre boala ei, despre manifestările ei extreme, despre căderi și ridicări a fost remarcabil și datorită lui poate ceva s-a mișcat în unele minți și suflete.

O speranță care s-a destrămat auzind inimaginabilul la postul TV care cu mici excepții (personal nu am identificat decât una) reprezintă, în opinia mea, latrina presei românești la concurență cu Realitatea TV, și de la moderatorul care reprezintă esența acestei scârnavii media – Victor Ciutacu.

Jurnalistul Lucian Mândruță a reacționat și el pe pagina lui de Facebook unde a scris:

Eu nu de abjectia unui gen de a face presa TV ma infior. Ci de dimensiunea multimii care se aduna sa se uite. Televiziunea aia de care sunt oamenii oripilati azi are cel mai mare rating dintre toate cele de stiri. Maine ne vom uita pe cifre si ratingul va fi mai mare decat ieri.  Si daca problema nu e televiziunea? Si daca problema e cine suntem noi, ca natiune?

Am citit si am trait un pic ca sa am un raspuns cat de cat avizat, desi teribil de pesimist. Rad unii de America azi, dar la ei partidul fascist (a existat ceva miscare micuta) n-a fost niciodata la putere. Not even close.

Noi? Am fost cei mai zelosi in anii 30, cand era la moda culoarea bruna, am fost cei mai obtuzi comunisti, am fost cei mai servili ceausisti, am fost (aproape) singura natie fara o miscare de dizidenta reala in vremea cealalta, iar dupa...

Ce e suprinzator azi e ca nu avem la putere genul asta de abjectie de care ne plangem la televizor. Dar se lucreaza la asta, fiti linistiti. Si in emisie. Si la butoanele din spate.

Pentru ca exista o piata pentru abjectie, si piata aia, vorba poetului, e chiar tara.