loreen eurovision 2023

Marea Finală a Eurovision Song Contest 2023 a avut loc în direct la Liverpool, Marea Britanie, unde 26 de țări au concurat pentru trofeu și onoarea de a găzdui Eurovision Song Contest de anul viitor.

După 4 ore de muzică, spectacole, divertisment și emoție, Loreen, din Suedia, a fost încoronată câștigătoarea celui de-al 67-lea Eurovision Song Contest cu piesa „Tattoo”.

Este a șaptea oară când Suedia câștigă Eurovision – ultima dată a fost în urmă cu doar opt ani, la Eurovision Song Contest 2015, unde Måns Zelmerlöw a câștigat cu „Heroes”. Suedia egalează Irlanda deținând recordul pentru cele mai multe victorii la Eurovision.

Pentru Loreen este a doua oară când câștigă titlul, precedentul ei succes fiind cu piesa Euphoria, ce a devenit un hit la nivel european în anul 2012.

Iată piesa câștigătoare:

După ce au fost anunțate punctajele juriului, piesa Suediei, Tattoo by Loreen, a condus clasamentul cu 340 de puncte, Israel și Italia în urmă cu 177 și, respectiv, 176 de puncte. Dar după cum știm cu toții, asta a fost doar jumătate din poveste!

După un anunț plin de tensiune privind votul publicului, a fost dezvăluit că Tattoo a primit suficiente puncte pentru a câștiga trofeul ! Suedia a marcat un total de 583 de puncte, Finlanda terminând pe locul doi cu 526 de puncte.

Suedia a câștigat voturile din partea juriilor, în timp ce Finlanda a câștigat voturile publicului. Dar în total, Loreen și Suedia au primit 583 de puncte și au fost încoronate câștigătoare.

Clasamentul final al competiției ce s-a apropiat aseară la 1 milion de oameni care se uitau în același timp la transmisiunea de pe Youtube, arată așa:

Momentul anunțului câștigător a fost primit cu urale de publicul din sala din Liverpool, Loreen fiind cotată de casele de pariuri drept marea favorită.

De la câștigarea ei la Eurovision și de la lansarea albumului ei revoluționar „Heal”, ambele în 2012, Loreen a fermecat publicul cu vocea ei, expresia artistică unică și versurile captivante.

În deceniul de la Concursul de la Baku, Loreen a continuat să se dezvolte artistic, explorând noi modalități de a-și exprima creativitatea; de la lansarea muzicii în limba suedeză pentru prima dată, până la debutul ei în actorie în adaptarea cinematografică a lui Vinterviken.

România a acordat 12 puncte din partea juriului piesei Italiei interpretată de Marco Mergoni - Due Vite, o piesă ce a stârnit un val de emoție, publicul din sală aprinzând lanternele telefoanelor și izbucnind în urale după o reprezentație excelentă a artistului. Italia a terminat competiția de aseară pe locul 4.


Reprezentantul Moldovei a intrat în concurs cu numărul 18, Pasha Parfeni și piesa Soarele și Luna terminând ... tot pe 18. Piesa Moldovei a primit din partea juriului din România doar 7 puncte.


Deși TVR s-a făcut de râs anul acesta cu alegerea sa care a fost cotată drept cea mai slabă piesa din întreaga competiție, prezentatorii britanici au asociat salutul în limba română al prezentatoarei TVR cu piesa Moldovei, spunând că oamenii din sală deja fredonează despre "luna":

Versiunea clipului oficial al piesei Moldovei, ceva ce România nu a avut, poate fi urmărită aici

Conform Eurovision World, reprezentantul României a obținut în cea de-a doua semifinală numai puțin de 0 (zero) puncte. Adică nici o țară nu a punctat reprezentația artistului. Este, probabil, cel mai slab rezultat obținut vreodată de România la această competiție.


Ediția de anul viitor va avea loc, din nou, în Suedia, printre primele noutăți aflându-se faptul că Luxemburg va reveni în 2024 după o pauză îndelungată.