Global News a mai primit o amendă de la CNA pentru dezinformare

Bogdan Chirea
0

După ce a primit amenzi record în prima ședintă a CNA din această săptămână, postul de televiziune Global News a mai primit o amendă de 20.000 ce lei pentru dezinformare.

Întrunit în ședința publică din data de 14.09.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:

- amendă de 20.000 de lei postului Global News pentru emisiunile „Efect politic” din 20.07.2023 și „Știrea exactă” din 20 și 25.07.2023 în cadrul cărora au fost încălcate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. 

Printre afirmațiile  făcute în aceste ediții: „În primele emisiuni, am vorbit despre războiul pe care globaliștii, aceste elite de psihopați care conduc lumea, administrativ vorbind, deci acest război pe care-l duc împotriva copiilor, cu traficul de copii (...) Iar în precedenta noastră emisiune, (...) am vorbit despre un dublu mecanism pe care acești globaliști îl aplică populației lumii, anume pandemia globală, tratatul pandemic global corelat cu această monedă digitală a băncilor centrale. Deci, prin aceste planuri ei vor să sclavizeze populația lumii, să o reducă bineînțeles și să o facă o masă mult mai mică, dar total obedientă față de planurile, agenda ocultei mondiale (...)”. 

(„Efect politic” din 20.07.2023); „(...) din punctul meu de vedere, și COVID-ul și vaccinurile anti-COVID au fost arme biologice (...). În ultima perioadă, în ultimii 3 ani, am văzut multe avioane care au lăsau dâre persistente și care stropeau cu diverse substanțe. Aș vrea să se facă o analiză amănunțită și o anchetă a acestor substanțe și acestor particule din aer care, cu siguranță, sunt implicate și ele în deteriorarea sănătății oamenilor, alături de aceste arme biologice, COVID-ul și vaccinurile, așa-zisele vaccinuri anti-COVID”; „De asemenea, tot în această perioadă, vedem cum s-a montat instalația 5G și cum a fost pusă în funcțiune această armă, care este o armă militară de fapt acest 5G” („Știrea exactă” din 20.07.2023);

Pe lângă această nouă amendă, membrii CNA 

- somație publică postului Etno TV pentru emisiunea „Aducător de bucurie” din 19.06.2023, difuzată fără a se ține cont de dispozițiile art. 31 alin. (3) lit. d) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Programele produse după 19 decembrie 2009 care conţin plasări de produse trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: (...) d) trebuie să cuprindă informaţii clare privind produsele, fiind identificate corespunzător atât la început, cât şi la sfârşit, precum şi la reluarea după o pauză publicitară, astfel încât să se evite orice confuzie din partea publicului”;

- somație publică postului Antena 1 deoarece, la difuzarea ediției din 28.07.2023 a emisiunii „Insula iubirii”, radiodifuzorul nu a respectat normele privind protecţia minorilor, respectiv prevederile art. 39 alin. (1) din Legea audiovizualului coroborate cu cele ale art. 19 alin. (2) lit. e) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual;

- somație publică postului Metropola TV pentru ediția din 28.07.2023 a emisiunii „Dialogurile lui Hartmann”. Prin modul de abordare a temei emisiunii - „Migrație, imigrație și pactul european pentru migrațiune” (Titlul afișat pe ecran: „Politicile migraționiste ale Uniunii Europene”), radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 47 alin. (3) și ale art. 66 din Codul audiovizualului.

De asemenea, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare referitoare la duratele inserțiilor de publicitate difuzate de posturile de televiziune Antena 1, Antena 3 CNN, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Național TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea Plus, România TV și TVR 1 în perioada 01-30 iunie 2023, interval orar 18:00-24:00. Constatând încălcarea art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului, conform cărora „Proporţia de spoturi publicitare televizate şi de spoturi de teleshopping cuprinsă în intervalul orar 6.00 - 18.00 nu poate depăşi 20% din intervalul respectiv. Proporţia de spoturi publicitare televizate şi de spoturi de teleshopping cuprinsă în intervalul orar 18.00 - 24.00 nu poate depăşi 20% din intervalul respectiv”, CNA a hotărât să sancționeze postul Realitatea Plus cu somație publică.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)