Deutsche Telekom și filiala sa din Grecia OTE au găsit un nou cumpărător pentru Telekom România Mobile.

Confiorm Ziarului Financiar, în ceea ce este a treia încercare de a vinde compania, cele două companii au semnat un acord cu Clever Media Network. Acesta din urmă deține Prima TV, unul dintre cei mai importanți radiodifuzori din România, și deține drepturile TV ale campionatului României de fotbal. 

ZF adaugă că tranzacția propusă, despre care nu sunt disponibile alte detalii, este în prezent analizată de CSAT, Consiliul Național pentru Apărarea Țării. CSAT a blocat cele două încercări anterioare de a vinde Telekom România Mobile.

Deutsche Telekom și OTE au vândut anterior un pachet de control (54%) din afacerile de telefonie fixă ale Telekom România către Orange.

Grupul OTE este cea mai mare companie de pe piața tehnologiei din Grecia, cu un profit net de 589.7 milioane de euro în 2021. Deutsche Telekom este principalul acționar din grupul OTE, cu 52.8%, de aici și legătura dintre cele două privind tranzacționarea Clever Media.

Clever Media deține canalele Prima Sport, care transmit SuperLiga, Champions League, Premier League, La Liga, Serie A, Ligue 1, Bundesliga, Champions League la handbal, preliminarii EURO 2024 și Formula 1.

În primăvară ZF nota că deşi nu a participat anul trecut la aşa numita licitaţie 5G organizată de statul român prin intermediul Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Telekom Mobile a lansat totuşi servicii bazate pe tehnologia 5G folosindu-se de spectrul radio existent, conform unei notificări transmise clienţilor.

Conform prevederilor contractuale “Vitezele Contractuale oferite de TKRM pentru Serviciile de Date, în funcţie de tehnologia utilizată pentru furnizarea Serviciului de Date sunt: (i) 5G: 250 Mbps descărcare şi 50 Mbps încărcare (ii) 4G: 150 Mbps descărcare şi 50 Mbps încărcare; (iii) 2G: 200 kbps descărcare şi 100 kbps încărcare”, conform notificării.