Digi Communications NV a ajuns la un acord preliminar pentru achiziționarea de active de la Orange SA și Masmovil Ibercom SA, deschizând potențial calea pentru fuziunea celor doi rivali mai mari, în valoare de 18,7 miliarde de euro (20,5 miliarde de dolari), potrivit unor persoane familiare cu chestiunea, raportează Bloomberg.

Acordul — care va ajuta Orange și Masmovil să îndeplinească cerințele autorităților europene de reglementare cu privire la combinația lor în Spania — ar putea fi semnat până la sfârșitul anului, limitând luni de negocieri, a spus una dintre persoane, care a cerut să nu fie identificată din cauza discuțiilor care sunt private. Acordul preliminar nu este obligatoriu, a spus persoana. Nu a fost luată nicio decizie finală, iar companiile ar putea decide să nu continue acordul.

Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea că combinația dintre Orange și Masmovil ar avea un impact negativ prea mare asupra concurenței. Se așteaptă ca acordul să creeze o nouă companie dominantă de telecomunicații în Spania și să reducă numărul operatorilor de telefonie mobilă majoră la trei de la patru. Pentru a rezolva acest lucru, comisia a încurajat companiile să vândă active, inclusiv unele dintre licențele lor de spectru mobil.

Digi, care oferă servicii de telefonie mobilă și de bandă largă prin acorduri cu ridicata, a fost cumpărătorul preferat al comisiei, au declarat persoane familiare cu problema în septembrie. Autoritățile de reglementare au stabilit inițial un termen limită pentru a lua o decizie pentru 21 august, deși au întrerupt procesul la sfârșitul lunii iulie, spunând că sunt necesare informații suplimentare. Fuziunea propusă este urmărită îndeaproape în întreaga industrie, deoarece va oferi semne despre modul în care autoritatea europeană de reglementare vede consolidarea pe piață.