De la 1 ianuarie 2024 statul plăteşte taxa pentru creşă sau grădiniţă pentru angajaţii din firme care plătesc impozit pe profit. Banii vor ajunge de la Guvern direct la angajator şi, de aici, în contul instituţiei de învăţământ sau în contul părinţilor.

Potrivit Hotnews, prin OUG 115/2023 s-au introdus o serie de facilități fiscale referitoare la aceste cheltuieli privind educația timpurie.

În cadrul impozitului pe profit a fost introdusă o prevedere la regimul fiscal al cheltuielilor privind creșele, grădinițele și educația timpurie. Astfel s-au inclus cheltuielile privind funcționarea creşelor și grădiniţelor, precum și a decontărilor privind cheltuielile aferente educației timpurii pentru copiii angajaților în cadrul dispozițiilor aplicabile cheltuielilor sociale.

Cheltuielile sociale sunt in limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului angajatorului (firmei).

Totodată, sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaţilor în unităţi de educaţie timpurie, conform legislaţiei în vigoare, se limitează la nivelul sumei de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil.

Masura a fost gandită de la bun inceput ca o solutie pe termen mediu pentru parintii care vor sa-si trimita copiii in sistemul educational de la o varsta mai mica.

Prevederea introdusa de Legea nr. 239/2020 se regaseste deja in art. 25 din Codul fiscal. Forma sa in vigoare in acest moment este:

"Art. 25 - Cheltuieli

(...) (4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

i^1) cheltuielile privind functionarea unitatilor de educatie timpurie aflate in administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie aflate in unitati care ofera servicii de educatie timpurie, conform legislatiei in vigoare;

i^2) contribuabilii care efectueaza cheltuieli cu educatia timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educatia timpurie conform lit. i1), dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul in care suma depaseste impozitul pe profit datorat, diferenta va fi scazuta, in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate;

(...)"

Procedeul de obtinere al banilor, insa, nu a fost clarificat, dar prevederile pot fi puse in aplicare.

Solutiile sunt simple: unitatea care primeste copilul emite o factura pe numele angajatorului si aceasta se achita sau plateste parintele si primeste decontul de la companie.

De ajutor sunt si prevederile incluse la art. 76, alin. (4), lit. v din Codul fiscal.

De cei 1.500 de lei pot beneficia doar parintii copiilor care nu au implinit 7 ani la acordarea beneficiului.

Suma se acordă unui singur părinte şi nu poate depăşi 1.500 de lei. Poate însă să fie mai mică, dacă taxa cerută de şcoală este 600 de lei, spre exemplu. Măsura este bună atât pentru angajat dar şi pentru angajator pentru că firma o să scadă din impozitul pe profit, banii primiţi de la Guvern şi oferiţi mai apoi părinţilor. 

Este o măsură care ar putea să ajute mulţi părinţi în contextul în care anul trecut în România au fost 530.000 de preşcolari şi 30.000 de copii înscrişi la creşă. 

Finalmente, noul Cod fiscal mai permite si efectuarea de cheltuieli deductibile de catre companii "pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, invatamantului dual preuniversitar si universitar, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale".