Consiliul Concurenţei a sancționat companiile SEROM (Samsung România), Dante International S.A.(eMag), Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A cu 123 milioane lei pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021. 

Amenzile au fost aplicate astfel: 
• SEROM (Samsung Electronics România) 75.441.655 lei • Dante Internațional 20.311.427 lei
• Altex România 21.376.113 lei 
• Flanco Retail 6.223.580 lei 

Înțelegerea anticoncurențială a constat în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către SEROM și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante(eMag) și Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare. 

Astfel, a fost restricționată concurența la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit prețuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare și telefoane mobile. 
Televizoarele și telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice și de comunicații. Indiciile care au stat la baza declanșării investigației au inclus și informații primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenția autorității încălcările Legii concurenţei, în mod anonim. 

Platforma poate fi accesată online.
 
Reamintim că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare. 

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile.

Ce înseamnă mai exact investigația:
Dacă pe parcursul ultimilor ani ați sesizat ca prețurile telefoanelor și televizoarelor Samsung erau identice la toți cei 3 mari retaileri de la noi : eMag, Altex și Flanco acest lucru se datorează faptului ca a existat o înțelegere cu producătorul, Samsung Electronics România, de stabilire a prețurilor pe piață. 

Samsung spune ca a luat la cunoștință de amenda primită și spune ca aceasta nu va afecta activitatea sa. Altfel spus nu o contestă. Nici eMag nu contestă amenda și a confirmat plata ei spunând ca se va concentra pe oferirea de servicii cu valoare adăugată. Flanco a confirmat și ea ca respectă decizia și spune ca va aplica in continuare propria politica de prețuri.