În cadrul conferinței „Accesul la justiție și reducerea spațiului pentru ONG-urile de mediu”, ce a fost găzduită de Reprezentanța Comisiei Europene la București, pe 20 februarie, Raportorul Special al ONU pentru apărătorii mediului, domnul Michel Forst, și-a arătat susținerea pentru demersurile activiștilor și jurnaliștilor ce protejează mediul în România. 

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai guvernului, parlamentului și administrației prezidențiale. Aceștia, alături de organizații neguvernamentale, grupuri civice informale și jurnaliști specializați au analizat dialogul cu autoritățile care au responsabilități în domeniul protecției mediului și accesul la justiție, precum și tendința îngrijorătoare de reducere a spațiului formal pentru activitățile lor.

Aflat la București la invitația Bankwatch România, Raportorul Special al Națiunilor Unite pentru apărătorii mediului în temeiul Convenției de la Aarhus a oferit participanților, într-o sesiune dedicată, o înțelegere cuprinzătoare a misiunii sale, acesta fiind primul mecanism de protejare explicită a apărătorilor mediului care a fost instituit într-un cadru obligatoriu din punct de vedere juridic, pentru a proteja apărătorii mediului amenințați, persecutați sau hărțuiți pentru simpla exercitare a drepturilor prevăzute de Convenția de la Aarhus. 

Michel Forst a declarat: „Mandatul a fost creat pentru dumneavoastră și pentru colegii dumneavoastră și a fost creat pentru a vă asigura că puteți vorbi în numele mediului fără teamă de hărțuire, atacuri sau violență. A fost creat pentru dumneavoastră și pentru alți apărători ai mediului. Apărătorii mediului sunt o necesitate, iar apărători ai mediului nu sunt doar activiștii, apărător al mediului poate deveni orice cetățean care sesizează o problemă.”

În ultimii ani, ONG-urile de mediu, grupurile civice și cetățenii care apără natura în sensul cel mai larg și, implicit, viețile și sănătatea semenilor lor sunt din ce în ce mai des supuși hărțuirii online, pe rețelele sociale, dar și amenințărilor pe teren și, nu în ultimul rând, intimidării prin acțiuni în justiție (SLAPP – Strategic Lawsuit Against Public Participation).  Comisia Europeană a propus recent o Directivă care să limiteze abuzurile de acest fel, însă documentul se află încă în circuitul legislativ.

„Comisia UE apreciază eforturile depuse de Convenția de la Aarhus pentru a asigura participarea publicului la luarea deciziilor, accesul la informații și accesul la justiție în materie de mediu. Aceasta sprijină activitatea mecanismului de reacție rapidă (MRR) recent înființat și a primului raportor special pentru apărătorii mediului.

Problema apărării mediului este de actualitate în toată Europa și aici, în România. Defrișările, pierderea biodiversității, calitatea aerului și a apei sau gestionarea deșeurilor sunt probleme pe care Comisia le adresează în cadrul politicilor subsumate Pactului Verde European. În același timp, transparența, încrederea, accesul la informații și participarea la procesele decizionale legate de mediu sunt mai importante ca niciodată”, a declarat Mara Roman, Șefa Departamentului Politic al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

„În calitate de decidenți politici, trebuie să aducem vocile comunităților mai aproape de noi. Putem să ne asumăm că de acum încolo transparenizarea datelor pe care le avem este un minim necesar”, a subliniat Sorin-Ionuț Banciu, secretar de stat, Ministerul Mediului.

„Presiunea amenințătoare din partea sectorului energetic și goana neîncetată după profit în industria imobiliară, ca să aleg doar două exemple, ne fac misiunea de apărare a mediului tot mai grea”, a declarat Ioana Ciută, președinta Bankwatch România, care a invitat participanții la eveniment să amplifice vocile celor care apără mediul și să lupte pentru a păstra dreptul la participare publică și cel privind accesul la justiție.

Conferința a fost urmată de o discuție cu ușile închise între Raportorul Special ONU și activiști de mediu care de-a lungul timpului s-au confruntat cu acte de intimidare, denigrare sau hărțuire, pentru a avea o imagine cât mai clară asupra acestor abuzuri, ceea ce demonstrează atenția sporită pe care înaltul oficial o acordă cauzelor de mediu din România.