Emisiunea Acces Direct, mutată la Antena Stars, a ajuns din nou in vizorul forului audiovizual care a decis sancționarea postului.

Întrunit în ședința publică din data de 03.04.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:

- amendă de 50.000 de lei postului Antena Stars pentru 6 ediții ale emisiunii „Acces direct”, difuzate în zilele de 08.01; 12, 13.02; 05, 07 și 11.03.2024. Prin modul în care a fost dezbătut cazul dispariției unui profesor de matematică din Râmnicu Vâlcea, radiodifuzorul nu a respectat dispozițiile art. 17 alin. (1), art. 32 alin. (1), (2) și ale art. 43 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Printre titlurile afișate pe ecran: Ce-ți dă cu virgulă în cazul „Elodia 2”?; Scenariul procurorilor: Proful, atacat de familie/ Cum puteau doi copilași și soția să-l omoare pe prof?;

Potrivit legii,

Art. 17 - (1) În intervalul orar 6,00 - 23,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune şi filmele documentare, care conţin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violenţă domestică ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte.

Art. 32 - (1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor. (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la demnitate, la propria imagine şi la respectarea vieţii private, aşa cum acestea sunt recunoscute şi ocrotite de Codul civil; simpla invocare a acordului prealabil al persoanei nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor altor persoane, ordinea publică sau bunele moravuri şi nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programului, prevăzută la art. 3 al Legii audiovizualului.

Conform Paginademedia, cazul a fost îndelung analizat, după modelul Elodia, însă postul a dus subiectul la un alt nivel. De jos. 

„Nu cred că am văzut vreodată un asemenea caz construit într-un asemenea mod la un post de televiziune”, a spus preşedintele CNA, Monica Gubernat. 

În emisiune s-au făcut sondaje în care telespectatorii puteau vota dacă „Proful” este mort sau este viu. Într-una dintre emisiuni, 51,43% au votat că este mort, iar restul, că este încă viu.

„Eu aş vrea tare mult să ne spună lumea astăzi cum simt ei că este astăzi profesorul, a murit, dacă da, cum, de către cine ar fi fost omorât. Este viu? Dacă da, unde ar putea fi?

E foarte important să avem întregul vostru film, pentru că fiecare dintre noi are o altă experienţă, o altă percepţie şi aş vrea să ştiu cât mai multe păreri. (...) Noi o să punem un sticker in ăsta în funcţie de ce spuneţi dumneavoastră. aprindem o lumânare la vii sau la morţi”, a spus Mirela Vaida într-una dintre ediţiile amendate. 

Realizatorii au adus în emisiune şi un juriu, „cum este în sistemul anglosaxon”, după cum a spus prezentatoarea Mirela Vaida. Un juriu format din trei membri, doamnele Viorica, mediator şcolar, Atena, lucrător comercial, şi Aura, educator. 

Monica Gubernat, preşedintele CNA, a spus în cadrul ședinței că: „Domnul Dan Diaconescu poate sta liniştit, retras la pensie, are nişte pui excepţionali, cred că i-au depăşit şi lui aşteptările. (...) Nu cred că am văzut vreodată un asemenea caz construit într-un asemenea mod la un post de televiziune.”

Dorina Rusu, membră a forului a declarat, citata de Paginademedia:„N-am mai văzut aşa ceva. Nici pe vremea lui Elodia. Ce înseamnă asta cu sistemul anglo-saxon, cu doamnele acelea care sunt ele capabile să judece pe baza unor argumente, pe baza unor dovezi. Ţine de comeniul absurdului, şi cu sondajele, e mort, nu e mort.”

In cadrul aceleași ședințe CNA a sancționat cu somație postul A7 TV pentru difuzarea unei emisiuni în care a prezentat leacuri minune.

Conform legii:

Art. 46^1) - Relatările sub orice formă despre ameliorarea şi/sau vindecarea bolilor, indiferent de metodele folosite, nu se pot face decât prin prezentarea opiniei unui medic specialist cu privire la diagnosticele medicale, iniţial şi final.

Art. 73 - Este interzisă difuzarea de producţii audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituţii similare din străinătate.