Capodopere ale Muzeului Național Brukenthal, în variantă NFT, pentru toți iubitorii de artă

Bogdan Chirea
0

Opere ale unor pictori de renume mondial, care au făcut istorie, sunt acum mai accesibile ca niciodată! Muzeul Național Brukenthal, în parteneriat cu Casa de licitații A 10 by Artmark, vă oferă ocazia inedită de a licita pentru un exemplar unic, în format digital NFT (Non-Fungible Token), al unei picturi din patrimoniul universal și național, aflate în colecțiile muzeului sibian, și de a susține astfel proiectele celui mai important muzeu românesc de artă europeană. 

Toți iubitorii artei din România sunt invitați să oferteze pentru cele doar zece versiuni digitale, în format NFT, ale capodoperelor Muzeului Național Brukenthal. Prețul de pornire este unic, fiecare dintre acestea plecând în licitație de la doar 100 de euro!

Minicolecția, a cărei denumire de secțiune este, pe merit, „Best of Brukenthal”, reprezintă un segment caritabil al Licitației intitulate „Legends”, care va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviță din București (str. C.A. Rosetti nr. 5), precum și online, pe platforma Artmark Live, vineri, în data de 31 mai. 

Iată cele zece loturi de artă digitală care se vând caritabil: „Ecce Homo”, de Tiziano Vecellio (reintrat în patrimoniul Muzeului după „Jaful secolului” din 1968), „Bărbatul cu tichie albastră”, de Jan van Eyck (una din doar cele 20 de lucrări rămase de la artist astăzi), „Cap de țigancă”, de Nicolae Grigorescu, „Cap de copil”, de Nicolae Tonitza, „Mamă și fiică (Gătirea unei tinere săsoaice)”, de Robert Wellmann, „Fata în albastru”, de Mişu Popp, „Autoportret”, de Aelbrecht Bouts, „Masacrul inocenților (Uciderea pruncilor)”, de Pieter Brueghel cel Tânăr, „Portret de bărbat citind (Portretul lui Pieter Bultnyck)”, de Hans Memling și „Femeie în pădure”, de Ioan Andreescu.

Fondurile strânse din vânzarea acestor lucrări de artă digitală în format NFT vor contribui la restaurarea unor piese din patrimoniul Muzeului Național Brukenthal și a derulării diferitelor proiecte. Construit între anii 1778-1788, Palatul Brukenthal din Sibiu este unul dintre cele mai importante monumente realizate în stil baroc din România. 

A fost destinat încă de la început găzduirii unor importante colecții de artă, cele deținute de baronul al cărui nume l-a păstrat. Așadar, galeria de pictură europeană din care provin aceste capodopere datează din perioada 1787-1789 și cuprinde opere datate din secolul al XV-lea până în secolul al XVIII-lea, fiind inaugurată în 1790. Galleria Brukenthal a fost considerată încă de la momentul deschiderii acesteia una dintre cele mai importante pinacoteci baroce din această parte a lumii, cu colecții semnificative ale școlilor italiană, flamandă-olandeză și germană-austriacă.

Tizian Vecellio (1485-1576) este unul dintre cei mai de succes pictori ai epocii sale, între comanditarii artei lui aflându-se nu doar reprezentanții de seamă ai nobilimii italiene, ci și un papă, trei împărați și regii Spaniei și Franței. A pictat în exclusivitate în ulei și în lunga sa carieră a ilustrat îndeosebi scene mitologice sau religioase. Așa este și acest „Ecce Homo” prezent și în selecția „Best of Brukenthal” din Licitația „Legends” a Casei A 10 by Artmark –inspirat din scena redată de textul biblic din Evanghelia după Ioan (19, 4-16), în care Iisus este înfățișat la Pilat după biciuire, iar acesta din urmă exclamă „Ecce Homo!” („Iată Omul!”). 

Remarcabilă în aceeași selecție este și prezența NFT-ului ce reprezintă opera „Bărbat cu tichie albastră” realizată de pictorul flamand Jan van Eyck (1390-1441), considerat a fi fondatorul Renașterii nordice timpurii și inventatorul picturii în culori de ulei, precum și primul mare portretist european. „Bărbat cu tichie albastră” este nu doar una dintre cele mai prețioase picturi care se află în patrimoniul Muzeului Național Brukenthal, ci și una dintre cele mai reputate lucrări de Van Eyck în plan mondial.

Expoziția „Best of Brukenthal” poate fi deja vizitată la Galeriile Artmark, unde publicul este invitat să descopere muzeul inedit din inima Bucureștiului. Zilnic, de luni până duminică, între orele 10.00 și 20.00, oferă acces la obiecte de artă excepționale, care provin din colecții private și „ies”, deci, rareori la „întâlnirea” cu publicul. 

Spectacolul fiecărei licitații găzduite de Palatul Cesianu-Racoviță (din str. C.A. Rosetti nr. 5) este, de asemenea, un eveniment cu acces nerestricționat. Iubitorii de artă, istorie ori obiecte de colecție pot licita fie direct, în timpul evenimentelor cu prezență fizică, fie online, după ce își fac cont pe site-ul Aartmark.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)