Google plănuiește să reutilizeze căldura după ce a extins un centru de date pentru AI

Bogdan Chirea
0

Centrele de date ale Google se extind pentru a susține ambițiile sale în materie de inteligență artificială, iar un nou proiect din Finlanda arată un mod în care compania încearcă să se confrunte cu impactul acestei creșteri asupra mediului.


Google va renunța la 1 miliard de euro pentru a-și extinde centrul de date din Finlanda pentru a "debloca și mai mult potențialul inteligenței artificiale", a declarat compania într-un comunicat de presă transmis prin e-mail. Aceasta include planuri de reutilizare a căldurii de la centrul de date pentru a încălzi locuințele, școlile și clădirile publice din apropiere.


Centrele de date, deja mari consumatoare de energie, sunt acum și mai mari consumatoare de energie atunci când sunt utilizate pentru inteligența artificială. Reutilizarea căldurii serverelor este o modalitate de a atenua efectele pe care IA le are asupra rețelei electrice și a mediului. La urma urmei, dacă Google nu este atentă, graba sa de a injecta inteligența artificială în Search și în alte produse ar putea deraia obiectivele climatice ale companiei și ar putea pune o presiune suplimentară asupra sistemelor energetice în care operează.


Extinderea anunțată a centrului său de date din Finlanda vine după evenimentul Google I/O de săptămâna trecută, care a prezentat motorul de căutare Google modernizat cu inteligență artificială generativă și o versiune mai rapidă a modelului său Gemini. Inteligența artificială a fost rostită de nu mai puțin de 121 de ori în cadrul evenimentului și a fost infuzată în orice, de la instrumente de planificare a vacanțelor și de detectare a escrocheriilor la asistenți virtuali.


Antrenarea și funcționarea IA necesită centre de date noi și mai puternice, ceea ce riscă să supună la stres rețelele electrice cu o cerere de energie electrică în creștere. Există, de asemenea, o îngrijorare tot mai mare cu privire la centralele electrice pe bază de combustibili fosili care să satisfacă această cerere, într-un moment în care acestea trebuie înlocuite cu energie regenerabilă pentru a evita ca schimbările climatice să devină un dezastru mai mare.


Pentru a atenua, la propriu, o parte din presiunea de la extinderea centrului său de date din Finlanda, Google a încheiat un parteneriat cu municipalitatea din Hamina și cu furnizorul de energie Haminan Energia, deținut de municipalitate. Până în 2025, aceștia intenționează să recupereze căldura de la serverele centrului de date și să o trimită în casele și clădirile publice din zonă.


Acesta este primul proiect de acest gen pentru Google, care spune că oferă căldura gratuit. De aproape un deceniu, Google refolosește această căldură pentru propriile birouri din incintă. Pe măsură ce centrul de date se extinde și utilizează mai multă energie, Google intenționează să împartă această căldură pentru a satisface 80% din cererea anuală de încălzire pentru districtul local. Având în vedere că Google achiziționează energie fără poluare cu carbon pentru a acoperi 97% din consumul de energie al centrului de date, căldura pe care o furnizează către Haminan Energia va fi, de asemenea, considerată o sursă de energie în mare parte curată.


Cu siguranță, acesta este doar un pas local în direcția abordării unei provocări globale uriașe. Google nu a mai publicat un raport de sustenabilitate actualizat din iulie 2023, înainte de a fi băgat până la gât în era Gemeni. Dar unii dintre concurenții săi din arena IA își văd deja emisiile de gaze cu efect de seră crescând pe măsură ce își extind centrele de date. Microsoft, de exemplu, și-a văzut emisiile crescând cu 30% de când și-a luat un angajament important privind clima în 2020.


Până în 2030, Google s-a angajat să ajungă la emisii nete de dioxid de carbon zero, ceea ce presupune captarea sau compensarea a tot atâta CO2 care încălzește planeta cât eliberează. Acest lucru devine mult mai greu de realizat dacă consumul său de energie crește vertiginos datorită inteligenței artificiale.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!