Miscarile de pe piata telecom din Romania continua iar RCS - RDS (Digi Romania) are in continuare planuri de extindere. Potrivit Hotnews, compania a semnat un contract de operare a altor trei retele de telecom, printre ele un nume important de pe piata, AKTA.

Anuntul a fost facut pe bursa de cei de la RCS & RDS:

"RCS & RDS S.A., filiala din Romania a Societatii („RCS & RDS”) a încheiat contracte de transmitere a dreptului de a opera retelele de comunicatii electronice apartinand companiilor din Romania Digital Cable Systems S.A., AKTA Telecom S.A. si ATTP Telecommunications S.R.L.

Societatea doreste sa isi informeze investitorii si actionarii ca, la data de 28 Noiembrie 2019, RCS & RDS, denumita in continuare „Cesionarul” si Digital Cable Systems S.A., AKTA Telecom S.A., respectiv ATTP Telecommunications S.R.L., denumiti in continuare impreuna „Cedentii”, au incheiat contracte (impreuna „Contractele”) avand ca obiect operarea de catre RCS&RDS a activelor prin care se furnizeaza servicii de comunicatii electronice catre clientii de tip rezidential. Contractul incheiat cu ATTP Telecommunications S.R.L. are ca obiect si vanzarea unor active constand in infrastructura, clientela etc., la data implinirii conditiilor suspensive indicate mai jos.

In baza acestor Contracte, RCS & RDS va opera retelele de comunicatii electronice ale Cedentilor si va furniza servicii de comunicatii electronice catre clienti, in schimbul platii de catre RCS&RDS a unei chirii in cuantumul agreat de parti.

In baza Contractelor, RCS & RDS ar urma sa furnizeze un numar de aproximativ 540 de mii de servicii de acces la Internet, televiziune prin cablu, telefonie fixa si telefonie mobila.

Contractele sunt incheiate pentru o durata initiala de 3 ani, care poate fi prelungita la optiunea oricareia dintre parti pentru un nou termen de 3 ani. Sumele totale platibile cu titlu de chirie sau pret de catre RCS&RDS in temeiul acestor Contracte sunt de maximum 77 milioane Euro exclusiv TVA.

Operarea retelelor, respectiv vanzarea activelor pot avea loc dupa implinirea urmatoarelor conditii suspensive:
(a) obtinerea aprobarii autoritatii de concurenta si (b) dobandirea de catre ATTP Telecommunications S.R.L. in mod cumulativ (i) a drepturilor necesare transmiterii folosintei activelor transmise prin contractul incheiat in acest sens de ATTP Telecommunications S.R.L. si RCS&RDS, (ii) a majoritatii actiunilor Digital Cable Systems S.A. si (iii) a majoritatii actiunilor AKTA Telecom S.A..

In baza acestor Contracte, Cedentii intentioneaza sa asigure propriilor clienti de tip rezidential servicii de calitate superioara la preturi avantajoase, RCS&RDS dispunand de toate resursele, capabilitatile si cunostintele necesare pentru a asigura acest lucru, prin exploatarea sinergiilor dintre reteaua proprie de comunicatii electronice si retelele ce formeaza obiectul Contractelor."

RCS & RDS a decis sa plateasca chirie ca sa opereze reteaua AKTA

AKTA este brandul sub care operează Digital Cable Systems S.A. și AKTA Telecom S.A., companii care furnizează servicii Quad Play (televiziune prin cablu, internet, telefonie fixă și mobila) clienților rezidențiali și de business. Companiile operează în peste 3000 de localități din 35 de județe.

Harta de acoperire a retelei AKTA


Investitorii Digital Cable Systems au cautat de ceva ani companii interesate de achizitia companiei, insa evaluarea valorii companiei si ofertele depuse nu i-au multumit pe investitori.

Plata unei chirii pentru dreptul de a opera o retea este o noutate pentru RCS & RDS care si-a extins masiv aria de acoperire a serviciilor prin cumpararea altor operatori locali mai mici.

In primavara acestui an RCS & RDS a anuntat ca a cumparat anumite componente de infrastructură și un portofoliu limitat de abonați ai AKTA, abonatii fiind integrati progresiv in portofoliul companiei.

Legatura dintre ATTP si posturile Look TV


Firma ATTP Telecommunications este o firmă din Cluj-Napoca, deținută de Adrian Gheorghe Tomșa (67,46%) și de firma Quantum Projects SRL din București (32,54%). Adrian Tomșa este proprietarul posturilor Look TV și este un apropiat al lui Zoltan Teszari, miliardarul orădean care controlează DIGI/RCS&RDS.

AKTA opereaza doua canale TV de filme romanesti, Cinemaraton si Comedy Est, insa nu este inca clar daca RCS & RDS va prelua in portofoliul sau si canalele tv.