Poate IoT să fie eficient fără AI ?

Bogdan Chirea
0
iot ai

Internetul lucrurilor (IoT) înseamnă rețeaua de senzori, dispozitive și vehicule conectate. Părțile acestei rețele sunt conectate, de obicei într-un mod wireless și sunt capabile să comunice între ele, pentru a transfera datele. Deci, partea centrală a IoT sunt datele. Cu toate acestea, numai datele nu au sens. Trebuie să analizați datele, să găsiți modele și dependențe, să aplicați algoritmi pentru a obține sensul și valoarea din datele pe care le aveți. Răspunsul la tot ce este AI.

In acest articol, Nick Farrant: Rolls-Royce Senior Vice President și Pavlo Konovalov, Machine Learning Engineer la Sigma Software Group, ne oferă câteva lămuriri cu privire la eficiența IoT în combinație cu AI.

Obținerea datelor din soluții IoT

IoT oferă modalități de digitalizare a afacerilor în multe industrii. Cu soluțiile IoT implementate, o companie poate obține date despre diverse aspecte, uneori neașteptate, ale afacerii sale. Dar dacă nu aveți încă soluții IoT implementate în compania dvs., ar trebui să vă gândiți cu atenție la ce soluție aveți nevoie. Un punct bun de început în IoT este să răspund la întrebarea: ce tip de date pot fi utile pentru obiectivele mele de afaceri?

Să discutăm ce beneficii puteți obține din datele generate IoT. Am luat câteva exemple de astfel de beneficii doar pentru a demonstra cât de versatile și neevidente pot fi.

Beneficii externe:

  • Îmbunătățiți serviciul prin furnizarea de urmărire prin GPS pentru livrarea în mașină
  • Îmbunătățiți sănătatea și bunăstarea persoanei prin monitorizarea timpului de somn
  • Îmbunătățiți-vă calitatea produsului prin estimarea daunelor prin intermediul unei camere video
  • Economisiți bani prin furnizarea unui sistem inteligent de răcire în centrul de date


Beneficii interne:

  • Îmbunătățiți siguranța și securitatea folosind microfoane, videoclipuri, senzori și alte dispozitive conectate plasate strategic în zonă, astfel încât serviciul de securitate al companiei să poată identifica cu ușurință când și unde are loc o penetrare în zonele restricționate
  • Optimizați activele prin introducerea de monitorizare a activelor/echipamentelor și întreținere proactivă
  • Reduceți cheltuielile urmărind flotele și monitorizându-le consumul de combustibil

După definirea datelor care pot fi utile, puteți alege dispozitivele și senzorii capabili să furnizeze aceste date. Acum, lista de măsurători posibile este cu adevărat uriașă și limitată mai ales de imaginație... și preț. Puteți măsura temperatura, distanța, volumul, lumina, sunetul, poziția și multe altele.

Beneficii aduse de datele generate de IoT cu AI

AI poate ajuta la tratarea datelor în mai multe moduri:

  1. Pentru a face o explorare activă, extragând datele într-un mod inteligent. De exemplu, un aspirator inteligent care explorează o cameră după o rută optimă proiectată independent de dispozitiv.
  2. Pentru a detecta și clasifica modele din datele dvs. De exemplu, aceasta poate fi folosită pentru întreținerea predictivă pentru a prognoza când trebuie efectuată întreținerea și pentru a evita defecțiunile și timpul de nefuncționare. Un alt exemplu ar fi detectarea coletelor deteriorate pe baza video-ului camerei pentru serviciul de livrare.
  3. Pentru a efectua detectarea anomaliilor. AI poate detecta orice anomalie în date și poate avertiza un operator.
  4. Optimizare. AI poate realiza independent optimizarea directă a procesului țintă. Un exemplu frumos este un oraș inteligent în care sistemele bazate pe inteligență artificială gestionează iluminatul public pentru a-l face eficient din punct de vedere al costurilor, controlează semafoarele pentru a reduce întârzierile și ambuteiajele.

Exemple de sinergie AI și IoT

Exemplele de AI și IoT utilizate în combinație pentru a crea soluții inteligente și pentru a obține valoare suplimentară din datele primite de la senzorii IoT sunt numeroase. Voi enumera doar câteva pentru a demonstra cât de practice și rezonabile sunt soluțiile AI + IoT. 

Un bun exemplu de cooperare dintre IoT și AI este soluția de termostat inteligent Nest. Dispozitivul Nest „învață” preferințele de temperatură ale utilizatorilor săi și creează programe personalizate, asigurând confortul utilizatorilor. În același timp, minimizează utilizarea AC în timpul orelor de vârf prin atingerea temperaturii preferate în avans.

Pe lângă producerea de mașini, Rolls-Royce produce motoare de avioane, care în prezent sunt încărcate cu senzori care produc terabytes de date. Compania a decis să folosească bine datele senzorilor motoarelor de aeronave: minimizează consumul de combustibil și oferă fiabilitate extinsă și servicii de întreținere. Soluția pe care au creat-o analizează terabytes de date din cloud folosind abordări AI. Modelarea datelor permite prezicerea când un anumit motor poate necesita întreținere, stabilirea factorilor care influențează cel mai mult consumul de combustibil și nu numai.

Și, desigur, nu pot să nu menționez vehiculele cu conducere autonomă, precum cele dezvoltate de Tesla Motors și Google. Conceptul de conducere autonomă se bazează pe procesarea datelor de la toți senzorii auto, folosind tehnici de învățare automată și prezicerea comportamentului mașinilor și al pietonilor în diferite circumstanțe. Ceea ce face ca mașinile cu conducere autonomă să fie atât de unice este bine descris în cuvintele lui Elon Musk citate într-un articol din Fortune: „Întreaga flotă Tesla funcționează ca o rețea. Când o mașină învață ceva, toți învață. Asta depășește ceea ce fac alte companii de mașini…”

Concluzie: AI și IoT sunt o echipă de vis

După cum putem vedea, combinația IoT + AI oferă oportunități nesfârșite pentru orice afacere din orice industrie, inclusiv logistică, transport aerian, comerț electronic, retail și servicii municipale. Creșterea continuă a puterii de procesare, volumul de date disponibil și algoritmii fac aceste tehnologii foarte promițătoare și dezirabile pentru investiții. Indiferent de afacere pe care o aveți, obțineți informații valoroase, optimizați procesele și introduceți o planificare mai bună cu IoT și AI care lucrează în combinație.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)