ruxx scos hbo max

Nu știm exact care este politica de licențiere sau de oferire a conținutului dar cei de la HBO nu prea pare că înțeleg cum funcționează termenul conținut video la cerere.

Ce este însă mai bulversant este decizia de a elimina de pe platforma lor serialele produse chiar de ei... 

Astfel, categoria Producții locale de pe HBO Max tocmai a rămas fără următoarele producții:

  • Ruxx (prima producție originală HBO Max România)
  • One True Singer
  • Umbre
  • Hackerville
  • Bani negrii pentru zile albe (Tuff Money)

Practic, este vorba despre producții românești din ultimii cinci ani.

Vera Ioan, cea care a scris scenariul serialului Ruxx, a făcut o postare pe această temă prin care semnalează decizia celor de la HBO de a scoate de pe platforma HBO Max aceste producții, după doar 4 luni de prezență pe platformă.

Iată cum arată declarația scriitoarei pe contul său de Instagram:

Serialul pe care l-am scris și creat, numit „Ruxx”, produs de HBO Europe, s-a aflat timp de 4 luni pe platforma HBO MAX. Una dintre deciziile HBO a fost de a îl elimina – și nu doar acest serial, ci toate emisiunile și serialele noi TV românești care au fost produse în ultimii 5 ani în România. O mare parte din „Ruxx” este extrem de importantă și reprezentativă pentru femeile din România, pentru membrii comunității LGBTQIA+ din România, pentru mulți tineri care locuiesc în București – și nu doar atât. Astăzi, sezonul 3 al serialului „Umbre”, „Hackerville”, „Tuff Money”, „One True Singer” și „Ruxx” au fost scoase de pe platformă. Alegerea celor de la HBO Max de a le elimina înseamnă că au ales să șteargă o parte din istoria noastră în ceea ce privește producția de noi seriale TV și dezvoltarea de conținut nou pentru televiziune, inspirat din poveștile locale, relevante pentru Europa Centrală și de Est.

Împreună cu colegii mei artiști și membrii tuturor echipelor implicate în aceste proiecte, care acum sunt martori cum munca noastră de mulți ani este literalmente ștearsă, și împreună cu oameni din public care s-au simțit reprezentați sau cărora le-a plăcut să urmărească oricare dintre aceste producții, vă rog să revizuiți această decizie și să găsim o modalitate mai bună de a face față culturii noastre.

Vera lon, scriitoare, creatoare a „Ruxx”


Un răspuns absolut surprinzător legat de această decizie a fost dat de reprezentantii HBO Max pe pagina lor de Facebook:

În procesul de fuziune dintre HBO Max și discovery+, evaluăm ambele platforme și conținutul acestora. O etapă a acestui proces implică și înlăturarea unor titluri din platformă. 

Cei de la HBO nu au spus însă ce anume era de evaluat la titlurile Umbre, Hackerville, Tuff Money, One True Singer și Ruxx.

Despre fuziunea Warner Discovery am scris aici.

Pentru producțiile care nu sunt proprii, este de înțeles că licențierea lor expiră și că acesta este un motiv pentru a fi scoase de pe platforma. Dar titlurile de mai sus sunt producții HBO ceea ce face greu de înțeles de ce a fost decisă înlăturarea lor. Să sperăm că nu este vorba de cenzură.  

Nu este clar dacă decizia de ștergere este doar temporară și nici dacă aceste producții vor reveni pe platformă. NU știm, de asemenea, care a fost motivul pentru care aceste producții au avut nevoie de evaluări.

>>> Citeste: Cum a ajuns fuziunea HBO Max și Discovery+ să ducă la ștergerea de producții de pe platformă