eurovision 2023

Concursul geopolitic Eurovision 2023 nu se va organiza în țara câștigătorilor de anul acesta ci în altă parte.

BBC urmează să fie invitată să găzduiască Eurovision Song Contest 2023. Decizia a fost luată în urma unei evaluări a organizatorilor EBU ca urmare a câștigării Ucrainei, la evenimentul ce a avut loc în mai la Torino, și unde Orchestra Kalush a plecat acasă cu trofeul, pe care ulterior l-au vândut.

De obicei, radiodifuzorul public al țării câștigătoare găzduiește finala concursului în anul următor.

„În urma unei analize obiective, Grupul de referință, consiliul de conducere al CES, a concluzionat cu profund regret că, având în vedere circumstanțele actuale, garanțiile de securitate și operaționale necesare pentru ca un radiodifuzor să găzduiască, să organizeze și să producă Eurovision Song Contest conform Regulamentului CES nu pot să fie îndeplinite de UA:PBC”, a spus EBU.

„Concursul Eurovision este una dintre cele mai complexe producții TV din lume, mii de oameni lucrând și participând la eveniment și sunt necesare 12 luni de timp de pregătire.”

Mergând pe ideea ca piesa Spaceman a lui Sam Ryder a ocupat locul al doilea în competiția din acest an și, că fiind unul dintre așa-numitii Big Five, care finanțează competiția cu foarte mulți bani, BBC a fost rugată să organizeze finala de anul viitor.

Într-o declarație, BBC a spus: „Am văzut anunțul de la EBU. În mod clar, acestea nu sunt un set de circumstanțe pe care și le-ar dori cineva. În urma deciziei lor, vom discuta dacă BBC va găzdui Concursul Eurovision.”

Confirmând că discuțiile vor începe acum cu BBC, EBU a spus că intenția este ca victoria Ucrainei să se reflecte în continuare. 

Participarea României la ediția de anul viitor este incertă după scandalul de proporții generat de organizatorii EBU care au anulat voturile juriului TVR pe motiv de fraudă. Într-o ședință ulterioară, conducerea postului a spus că se gândește serios dacă Televiziunea Română va participa la edițiile viitoare.

Pe de altă parte, și Ucraina este acum revoltată de decizie:

"Ucraina nu este de acord cu decizia luată de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU). Cerem negocieri suplimentare pentru a găzdui Eurovision 2023 în Ucraina. Cerem schimbarea acestei decizii, pentru că noi credem că putem să ne îndeplinim toate angajamentele pe care ni le-am asumat", a spus ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, dând asigurări că ţara lui "a îndeplinit până acum toate condiţiile şi că a oferit răspunsuri şi garanţii în privinţa normelor de securitate" în vederea organizării următoarei ediţii a acestui concurs muzical."

„Suntem dezamăgiți de această decizie. În această lună, un număr mare de oameni din Ucraina și-au depus toate eforturile pentru a îndeplini condițiile pentru organizarea Eurovisionului în țara noastră. Securitatea este, desigur, prima noastră prioritate. Echipa a UA: PBC, autoritățile de stat și locale au făcut o treabă amănunțită și au oferit diferite opțiuni. Este păcat să vedem o astfel de declarație inapelabilă, ​​de aceea, cerem partenerilor noștri să continue negocierile”, a spus și Mykola Chernotytskyi, șeful managementului Consiliul UA.