Piața PC-urilor din SUA anticipează o redresare după ce a scăzut cu 28% în T1 2023

Bogdan Chirea
0

Livrările de PC-uri (desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru) în Statele Unite au scăzut cu 28% față de an, până la 14,0 milioane de unități în primul trimestru al anului 2023. 

Livrările de notebook-uri (inclusiv stații de lucru mobile) au scăzut cu 31%, până la 11,4 milioane de unități, în timp ce desktop-urile ( inclusiv stațiile de lucru desktop) livrările au scăzut cu 28%, până la 2,7 milioane de unități. Tabletele au avut performanțe mai bune, livrările scăzând cu doar 7%, până la 10,8 milioane de unități, în mare parte determinate de performanța puternică a iPad-ului Apple.

„O confluență de factori a dus la atingerea minimă a pieței PC-urilor din SUA la începutul anului 2023”, a declarat Ishan Dutt, analist principal la Canalys. „Scăderea sezonieră așteptată după sărbători a coincis cu finalizarea de către canal a corecției inventarului, ceea ce a dus la vânzarea redusă a computerelor. Pe plan comercial, companiile continuă să se confrunte cu presiunile economice, inclusiv cu alte trei majorări ale ratei dobânzii de la începutul anului. Organizațiile care țin cont de buget și-au extins ciclul de viață al computerelor lor existente, multe optând doar pentru upgrade-uri critice.”


În ciuda luptei pe termen scurt, Canalys anticipează o revenire a pieței pe viitor. Livrările de PC-uri din SUA în T4 2023 sunt de așteptat să crească cu 6% de la an la an, în timp ce livrările pe întregul an în 2024 sunt estimate să fie cu 13% mai mari decât în 2023.

„Există deja semne pozitive pentru industrie”, a adăugat Dutt. „Inflația a scăzut sub 5% la începutul trimestrului II 2023 și există semnale că politica monetară nu se va înăspri în continuare. Sentimentul în afaceri se îmbunătățește, iar cererea comercială pentru PC-uri este programată să reapară în a doua jumătate a anului. Furnizorii au raportat că ratele de activare a dispozitivelor utilizatorilor finali sunt relativ puternice, ceea ce este de bun augur pentru volumele de expedieri odată ce s-a rezolvat finalul stocurilor ridicate.

Va exista un impuls din partea sectorului educațional în timpul sezonului de întoarcere la școală, în principal beneficiind de Chromebookuri. Pe măsură ce ne îndreptăm către 2024, tranziția de la Windows 10 va deveni, de asemenea, un factor semnificativ pentru reîmprospătările dispozitivelor. Începând cu T1 2023, majoritatea partenerilor de canal din SUA chestionați de Canalys au raportat că Windows 11 nu a fost încă un motor major al vânzărilor de PC-uri. Furnizorii cu portofolii largi de produse, management puternic al canalelor și niveluri sănătoase de aprovizionare vor fi bine poziționați pentru a profita de renașterea cererii.”




Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)