Somații publice pentru Global News și Realitatea Plus pentru mai multe emisiuni

Bogdan Chirea
0

Consiliul Național al Audiovizualului a emis mai multe somații publice în urma ședințelor publice în care s-au analizat emisiunile TV difuzate de posturile Global News și Realitatea Plus. CNA a decis să sancționeze și alte materiale primite în urma unor sesizari.

Astfel, întrunit în ședința publică din data de 29.08.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:

-  somație publică postului Global News pentru știrea cu titlul „Eurostat publică date care arată că vaccinul Covid nu a stopat mortalitatea”, prezentată în ediția informativă „Știri” din data de 18.05.2023. Radiodifuzorul nu a ținut cont de prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504 /2002, potrivit cărora „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor";

-  somație publică postului Global News pentru modul de abordare a subiectelor referitoare la proiectul de lege PL-x nr. 145/2023 privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie. Rapoartele de monitorizare cuprind edițiile din 5, 9, 10, 11 și 15.05.2023 ale emisiunii „Știrea exactă”, precum și „Starea de veghe” din 12.05.2023. Consiliul a constatat încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”;

- somație publică postului Pro TV pentru ediția informativă „Știrile Pro TV” din 31.05.2023, ora 17.00, în cadrul căreia a fost transmisă știrea cu titlul „Tânără înjunghiată mortal de partener” fără a se ține cont de prevederile art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504 /2002 [„În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice"].

În aceeași ședință, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a autosesizării și a unei sesizări primite la CNA pentru trei ediții ale emisiunii „Inimă de român” (din 23, 30.06 și 04.08.2023) identificate pe platforma de partajare Facebook, pe pagina denumită DISTV. În cadrul acestor ediții au fost făcute afirmații precum: „(…) Holocaustul românesc este o făcătură, o mistificare istorică nerușinată și mică, criminală, criminală, pentru că scopul este de a jefui națiunea și statul de uriașe sume de bani” (23.06.2023); „Așadar situația este limpede. Nu statul român a provocat antisemitism. Nu statul român i-a batjocorit, umilit pe domnii evrei, ci invers. Evreii, în 1940, ne-au declarat război Armatei Române, structurilor informative,  populației… au omorât, au trădat, au incendiat. Aceste lucruri trebuie spuse!” (30.06.2023); „Holocaustul românesc (...) vă spun că este mai mult, mai mult este o propagandă și o mistificare nerușinată, nu se bazează pe realități istorice concrete” (ediția din 04.08.2023). La finalul dezbaterilor, CNA a decis să transmită notificări către Comisia Media din Irlanda și către compania Meta Platforms Ireland (Meta – Facebook). Totodată, în privința declarațiilor din emisiunea „Inimă de român”,  Consiliul a decis să sesizeze atât Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Întrunit în ședința publică din data de 30.08.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și, constatând încălcări ale dispozițiilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual, a decis să aplice câte o somație publică postului Realitatea Plus pentru:

-  emisiunea „România Suverană” din data de 04.05.2023, în cadrul căreia nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b), potrivit cărora „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă". Printre afirmațiile moderatoarei Alexandra Păcuraru: „Am continuat spre Centrul Vechi unde, da, din păcate, telespectatorii noștri au perfectă dreptate. (...) Și ei spun, rezidenții de acolo, că noaptea ies foarte mulți la treabă, unii vând, alții consumă, alții fură și nimeni nu face nimic ca să combată acest fenomen, fenomen care sperie nu doar locatarii, sperie și cetățenii, sperie și turiștii, sperie și creștinii, care se duc duminica acolo, la Biserica Sfântul Gherghe cel Nou de la km 0. Și cum să fie altfel când mă uit cine este primar la Sector 1? Clotilde! Dacă era Clotilde Armand de la PSD sau Clotilde Armand de la AUR sau PNL, cu siguranță era arestată deja. Asta pentru că ocupă o primărie prin furt de voturi, dar are girul francezilor, nu?”;

- emisiunea „Culisele Statului Paralel” din data de 14.05.2023, difuzată cu încălcarea dispozițiilor art. 139, conform cărora „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală” (titluri afișate: „George Simion, în platoul Realitatea: ce program de guvernare are”; „George Simion pune pe tablă programul de guvernare”; „Oferta AUR dacă vine la gurvernare, Simion e în platou”);

-  încălcarea dispozițiilor art. 66 la difuzarea emisiunii de dezbatere „Culisele Statului Paralel” din data de 29.05.2023, în care moderatoarea Anca Alexandrescu a afirmat că „În Marea Britanie, niște medici au făcut o scrisoare deschisă prin care atrag atenția asupra tratatului de la Organizația Mondială a Sănătății care se pregătește pentru această toamnă, prin care suveranitate a tuturor țărilor se va pierde. Este legat de politicile viitoare pentru alte pandemii care vor urma, că ei zic că cică vor urma” [„În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”].

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)