Semifinala 2 a concursului Eurovision 2024 se vede LIVE pe Youtube

Bogdan Chirea
0

Știm deja primele 16 melodii care s-au calificat pentru marea finală de sâmbătă a Eurovision 2024. În această seară, cea de-a doua semifinală va decide ultimele 10 melodii calificate.

Vor fi interpretate 16 cântece, dar doar 10 se vor califica pentru Marea Finală de sâmbătă. Spectacolul începe la ora 22:00 C, în direct de la Malmö Arena din Suedia. Gazdele sunt Petra Mede și Malin Åkerman. iar semifinala se vede LIVE tot pe Youtube, pentru că TVR nu a avut bani să participe în acest an.

Ordinea de desfășurare a fost decisă de radiodifuzorul și producătorul suedez SVT pe baza unei trageri la sorți.



SI TOTUȘI POLITICA ESTE LA EUROVISION

Mii de manifestanți pro-palestinieni s-au adunat în orașul suedez Malmo pentru a protesta împotriva participării Israelului la concursul Eurovision.

Activista pentru climă Greta Thunberg s-a numărat printre cei care au participat la protestul pro-palestinian, la care poliția suedeză a estimat că au fost până la 12.000 de participanți.

Ea a declarat pentru BBC că există o "obligație morală de a acționa" și de a se exprima împotriva operațiunii militare a Israelului în Gaza.

"Dacă suntem zeci de mii de oameni care inundăm străzile din Malmo atunci când are loc Eurovisionul, spunând că nu vom accepta ca acest lucru să continue, atunci este un semnal foarte puternic - și face diferența", a spus dna Thunberg.

O altă protestatară, Matilda Varatta, a declarat pentru agenția de știri Reuters că ar dori ca Israelul să fie descalificat, așa cum a fost descalificat Rusia în 2022, în urma invaziei sale la scară largă în Ucraina.

"Nu este adevărat că Eurovisionul nu este politic, a fost întotdeauna politic și va fi întotdeauna", a spus ea.

Anterior, doamna Golan a declarat că este "mândră să își reprezinte țara" și că "nimic nu o va descuraja".

"Sunt concentrată pe muzică, pe energia bună și sunt atât de mulți oameni care mă susțin și simt că am o mare onoare să îmi reprezint țara, mai ales în aceste vremuri".

Într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare joi seară, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a urat succes doamnei Golan și a spus că "a câștigat deja" după ce a "înfruntat cu succes" ceea ce a descris drept un "val oribil de antisemitism" în Suedia.

La demonstrația pro-Israel, oamenii au putut fi auziți cântând Hurricane în sprijinul dnei Golan, în mijlocul unei prezențe semnificative a poliției.

"Nu sunt atât de interesată de Eurovision", a declarat o demonstrantă, Yael Sages Wahlström, pentru ziarul suedez Svenska Dagbladet.

"Dar, din moment ce a fost o furtună de ură atât de mare împotriva Israelului, am vrut să susțin".
Societatea israeliană de radiodifuziune, care organizează participarea țării la concurs, a declarat că a cerut Uniunii Europene de Radio și Televiziune să împiedice repetarea incidentului de miercuri.

Autoritățile suedeze spun că au instituit măsuri de securitate sporite și că sunt pregătite pentru posibile tulburări.

În prezent, Israelul este implicat într-o campanie militară în Gaza, lansată ca răspuns la atacul transfrontalier al Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie.

Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 252 au fost luate ostatice.

De atunci, peste 34.900 de persoane au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, administrat de Hamas.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)