In urmatoarele trei luni, gerul nu va fi prea aspru, iar temperaturile se vor situa intre -20 de grade C si 15 grade C.





Temperaturi minime ce vor cobori sub -15 grade Celsius, dar si perioade calde in care maximele vor fi peste 15 grade C in februarie, ninsori si viscol in partea de nord a tarii. Specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) spun ca aceasta iarna se va incadra in parametri normali ai sezonului rece. Prognoza pentru urmatoarele trei luni, emisa de ANM, anunta insa si ninsori viscolite, mai ales in cea de-a doua jumatate a iernii.

DECEMBRIE. Luna lui Mos Craciun vine cu un regim termic apropiat de limitele normale (minime cuprinse intre -9 si 2 grade Celsius si maxime situate intre -1 si 9 grade C). Conform prognozei ANM, in cele mai calde zile temperaturile vor depasi 10 grade C, iar in cele mai reci nopti - valorile termice vor cobori sub -15 grade C.

Locuitorii din vest vor avea parte de temperaturi mai ridicate decat cei din restul tarii, cu maxime ce vor depasi normele climatologice ale acestei luni. In ceea ce priveste ninsorile, prognoza spune ca vor fi mai abundente in jumatatea nordica a tarii, iar in restul teritoriului se vor incadra in limitele normale.

IANUARIE. Pentru prima luna a anului 2008, ANM prognozeaza temperaturi mai mari decat cele normale in estul tarii. In rest, regimul termic mediu va fi apropiat de normele climatologice ale lunii: maxime cuprinse intre -4 si 6 grade Celsius si minime intre -14 si -4 grade C.

Cele mai calde zile vor avea maxime termice de peste 10 grade Celsius in sudul si estul tarii, iar in noptile cele mai geroase din nordul si centrul teritoriului, mercurul din termometre va cobori la valori de sub -20 de grade C. In vestul, centrul si nordul tarii, zapada va cadea in cantitati mai mari decat cele obisnuite. Restul tarii se va bucura de zapada in limitele normale.

FEBRUARIE. Ultima luna calendaristica din sezonul rece vine cu temperaturi mai mici decat normele climatologice in vestul, centrul si nordul tarii. Restul tarii va fi „in grafic”: temperaturi maxime cuprinse intre -1 si 8 grade Celsius, si valori minime ce se vor situa intre -11 si -1 grad C. In cele mai calde zile, termometrele vor arata mai mult de 15 grade Celsius, iar cele mai mici temperaturi ale lunii vor fi sub -20 de grade C. In regiunile nordice, cantitatile de precipitatii vor depasi mediile multianuale, incadrandu-se in normele climatologice in restul tarii.

Daca iarna trecuta a depasit recordurile la caldura si seceta, anul acesta ne putem astepta la mai multa ninsoare

Iernile cu zapada au fost bucuria copiilor care acum au peste 40 de ani sau se mai pot bucura de ele si micutii de astazi? Prognoza pe trei luni spune ca anul acesta se vor bucura de zapada multe regiuni din tara.

Daca iarna de anul trecut a fost cea mai calda din ultima decada si a avut cele mai lungi perioade cu temperaturi ridicate, ea a mai produs o dezamagire: nu s-a putut schia in cele mai multe dintre statiunile montane din Romania.

Pentru anul acesta, meteorologii se declara mai optimisti in ceea ce priveste cantitatea de zapada: „Avand in vedere ca nu se estimeaza sa fie prea cald, cum a fost anul trecut, si ca iarna aceasta se anunta una mai apropiata de normal, cantitatile de zapada vor fi, foarte probabil, potrivite pentru schiat”, da Aristita Busuioc, seful sectiei de climatologie de la ANM, o interpretare mai accesibila prognozei de lunga durata emisa ieri.

Asa ca, cei care anul trecut au batut drumul pana in Austria pentru o partie cum trebuie, in aceasta iarna le vor oferi si meleagurile mioritice placerea de a schia.


Evenimentul Zilei