Agenţia Spaţială Romană (ROSA), în sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – ESERO România, lansează Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu, cu scopul de a trezi interesul acestora faţă de domeniul spaţial, de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale pentru tineri şi, nu în ultimul rând, de a încuraja viitorii oameni de ştiinţă.
Evenimentul se va desfăşura în perioada mai – septembrie 2015 şi este deschis tuturor elevilor de liceu care urmează cursurile la zi ale instituţiilor de învăţământ din România şi care au vârsta cuprinsă între 14 – 19 ani în momentul înscrierii în concurs.
Elevii pot participa la concurs în echipe mixte (fete şi băieţi) de câte trei provenind din aceeaşi instituţie de învăţământ, coordonaţi de către un profesor de ştiinţe. Aceştia vor primi misiunea de a construi un rover de dimensiuni mici, organizatorii urmărind să testeze cunoştinţele practice din domeniile STEM ale elevilor. Proiectele lor vor fi construite urmând obiectivele unui robot de explorare planetară, care va fi proiectat astfel încât să îndeplinească atât misiunea principală, cât şi pe cea secundară a competiţiei.
Misiunea ştiinţifică principală - obligatorie pentru fiecare echipă - constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix făcându-se abstracţie de decalajul temporal care ar există în realitate între locaţia explorată şi centrul de control, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător) şi transmiterea de imagini.
Misiunea ştiinţifică secundară constă în colectarea unor eşantioane, precum şi măsurarea altor parametri locali (de exemplu compoziţia atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflaţi la bordul roverului în vederea determinării habitabilităţii sitului de către oameni şi determinarea din aceşti parametri ai posibilităţii existenţei vieţii locale (analiza metan, umiditate, pH, radiaţii etc.) cu senzori la alegere.
Mai multe detalii gasiti aici.