Daca sunteti familiarizati cu desfasurarea concursului Eurovision, locul ala unde se aduna tari din toata Europa si mai nou si Australia, atunci stiti deja ca intre timp aici se disputa chestii politice.

Lucrurile au luat o turnura definitiorie din momentul in care reprezentantele Rusiei au fost huiduite copios de publicul spectator atunci cand Rusia a decis sa invadeze Crimeea.

In mod amuzant, castigatoarea de anul trecut, reprezentanta Ucrainei, a avut o piesa pe care rusii au considerat-o o melodie cu conotatii politice.

Si pentru ca anul acesta finala se desfasoara la Kiev, rusii au ales sa trimita acolo o cantareata imobilizata intr-un scaun cu rotile. Din nefericire pentru ea, autoritatile din Ucraina au decis sa ii interzica accesul in tara pe motiv ca aceasta ar fi sustinut un spectacol in 2015 in Crimeea, intrand in acel teritoriu fara a fi verificata de autoritatile din Ucraina.

Astfel, reprezentanta Rusiei, Julia Samoilova, nu va avea voie sa intre in Ucraina pe o perioada de 3 ani si deci nu va putea participa in concurs.


Reprezentantii EBU au postat un comunicat de presa pe site-ul competitiei in care spun ca au luat act de decizia autoritatilor de la Kiev.

"Trebuie sa respectam legile locale ale tarii care gazduieste competitia, totusi suntem profund dezamagiti de aceasta decizie pentru ca este in contradictie cu spiritul concursului. Vom continua sa purtam discutii cu autoritatile ucrainiene cu scopul de a le permite tuturor concurentilor sa participe la cea de-a 62-a editie a concursului Eurovision. "




Politicianul Frants Klintsevich (Rusia Unita) a declarat ca Rusia va boicota editiile viitoare ale concursului Eurovision, daca European Broadcasting Union nu ia atitudine și nu remediaza situatia.