euronews românia

După ce a lansat cu succes Euronews Bulgaria la începutul lunii, Euronews anunță astăzi lansarea Euronews România, un canal național de știri care va începe să transmită LIVE pe 25 mai, oferind știri naționale, europene și internaționale publicului românesc.

Euronews România, afiliat de marcă a grupului Euronews, a luat naștere dintr-un parteneriat între rețeaua europeană și Universitatea Politehnica din București, semnat în ianuarie 2021. De atunci, echipa Euronews România în devenire a lucrat cu personal experimentat Euronews pentru a pune în aplicare un nou canal național de știri, pe deplin aliniat cu valorile de independență, imparțialitate și pluralism pe care principalul canal de știri european le-a susținut întotdeauna.

Rețeaua românească va difuza 24/7 programe de știri live de la 6 dimineața până la miezul nopții în fiecare zi din studiourile în inima Bucureștiului. O echipă de 200 de jurnaliști și tehnicieni va aduce telespectatorilor primul canal de televiziune digitală din România folosind un sistem de control complet automatizat, în interacțiune strânsă și permanentă cu platforma de știri online euronews.ro

Pe lângă buletinele de știri, Euronews România va difuza atât programe Euronews, cât și producții locale, în concordanță cu interesele telespectatorilor: de la istorie la gastronomie, sănătate, știință, high tech sau wellness...

Canalul își va aduce propriul accent editorial, conform principalelor teme naționale, pe baza poziționării editoriale a Euronews și a perspectivei sale paneuropene, cu sprijinul deplin al forței de acoperire globală a Euronews. Canalul va invita, de asemenea, cei mai competenți analiști și comentatori din toate domeniile esențiale ale societății românești și va folosi pe deplin gama largă de experți a Universității Politehnice din București în numeroase domenii.

Andra Miron Diaconescu, redactor-șef al Euronews România, a declarat: „Abia așteptăm să aducem această nouă ofertă TV publicului de limbă română. Credincioși misiunii de bază a Euronews, noi toți, aici, la Euronews România, ne concentrăm pe împuternicirea oamenilor să-și formeze propria opinie, printr-un jurnalism imparțial, real și extrem de independent și prezentând „Toate opiniile”. Suntem mândri că facem parte din familia extinsă Euronews și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm mână în mână cu echipele editoriale din întreaga Europă pentru a aduce audienței noastre cea mai bună ofertă de știri posibilă.”

Pentru a garanta independența noului canal, Euronews a pus în aplicare diverse mecanisme care s-au dovedit a fi eficiente în dezvoltarea rețelei sale de afiliați de marcă, inclusiv înființarea unui comitet editorial controlat de Euronews și numirea unui redactor-șef selectat de Euronews și care este acum angajat Euronews.

În acest rol a fost numită Andra Miron Diaconescu, după un proces de selecție competitivă. O prezentatoare TV cunoscută în România, Andra are o experiență de 17 ani în jurnalism și management media, lucrând pentru branduri media consacrate precum B1 TV, National TV și Realitatea TV. Ea va fi responsabilă să se asigure că carta editorială și valorile canalului sunt respectate zilnic și va raporta lui François Chignac, managerul editorial pentru afiliații de marcă al Euronews, cu sediul la sediul presei din Lyon, Franța.

Pe lângă Andra, alți jurnaliști cunoscuți și de încredere s-au alăturat echipei Euronews România printr-un proces de recrutare riguros, bazat pe respectarea valorilor editoriale ale Euronews. Echipa digitală tânără și talentată a rețelei va oferi, de asemenea, conținut amplu și original, precum și alte produse de social media care acoperă punctele cheie de interes pentru publicul nostru.

Bénédicte Bachs, director general interimar al Euronews, a declarat: „Suntem foarte impresionați de calitatea noului canal și de hotărârea puternică a echipei editoriale de a aplica valorile noastre de bază Euronews conținutului creat. Pe lângă faptul că aduce publicului din România o ofertă puternică de știri independente, Euronews România va fi o televiziune unică în peisajul media local datorită perspectivei sale europene distincte. Avem mari speranțe pentru Euronews România și suntem încrezători că, așa cum au demonstrat ceilalți patru afiliați ai noștri de marcă, va îmbogăți producția globală a Euronews.”

Euronews România va fi disponibil în pachetul obligatoriu al tuturor furnizorilor importanți de cablu din România: Vodafone, Orange, RCS-RDS. De asemenea, Euronews va continua să difuzeze pe un canal separat în limba engleză în toată România.

Canalul principal Euronews nu este disponibil în momentul de față în oferta RCS-RDS, deci nu este clar dacă principalul furnizor de televiziune prin cablu va introduce în oferta sa și versiunea internațională sau doar versiunea locală Euronews România.

Informațiile din piață spun că postul își va începe emisia încă de la ora 6 dimineața, canalul de știri funcționând în teste de câteva săptămâni. Atât canalul de Youtube cât și paginile de social media ale Euronews România oferă deja mult conținut video.

Postul Euronews România și-a început deja transmisia LIVE pe Youtube, difuzând promo-uri până la lansarea sa oficială:

Din 2018, Euronews a lansat cinci proiecte de afiliere de marcă. Euronews România este al cincilea canal afiliat de marcă care începe transmisia, după Euronews Albania în 2019, Euronews Georgia în 2020, Euronews Serbia în 2021 și Euronews Bulgaria pe 5 mai 2022.

Euronews este unul dintre principalele mass-media de știri europene, care difuzează știri 24/7, disponibile în 17 limbi. Recunoscut pentru conținutul său de încredere, Euronews este distribuit în 160 de țări și 440 de milioane de case din întreaga lume, ajungând lunar la peste 145 de milioane de oameni atât pe platformele TV, cât și pe cele digitale, potrivit Global Web Index.