Intotdeauna m-am intrebat ce este cu visele astea dar niciodata nu am aflat pe deplin raspunsul la aceasta intrebare. O mica privire pe net m-a facut sa dau peste un mic articol destul de interesant despre vise.

Evenimentele din vis sunt de obicei imposibil de probat in realitatea fizica, fiind totodata in afara posibilitatii de control a persoanei care viseaza.

Daca faci o retrospectiva a viselor din timpul vietii, iti dai seama ca ele alcatuiesc o lume aparte, un univers secret, specific personalitatii tale.
Desi nu iti amintesti cele mai multe dintre "filmele" nocturne din mintea ta, ai certitudinea ca acolo iti poti permite sa faci lucruri pe care in realitate nu le-ai face niciodata.

In vise poti zbura, poti pluti pe apa, te poti metamorfoza cand simti pericolul aproape sau poti alerga cu viteza luminii.

Te-a fascinat vreodata un vis atat de mult incat sa te intrebi cum este posibil ca mintea ta sa nascoceasca asemenea scenariu?

1. Oamenii uita aproximativ 90% din vise
S-a demonstrat stiintific faptul ca o fiinta umana petrece aproximativ 6 ani din viata visand (ceea ce corespunde unei medii de 2 ore pe noapte), insa multi dintre noi nu ne putem aminti succesiunea de imagini, emotii si sunete pe care creierul o deruleaza in timpul noptii.
2. Si orbii viseaza
Persoanele care se nasc oarbe nu vad imagini in vise, ci reprezentari ale celorlalte simturi care ii ajuta sa identifice obiectele inconjuratoare. Persoanele care orbesc in timpul vietii pot visa la fel ca cele care vad.
3. Toti oamenii viseaza
... cu exceptia celor care se confrunta cu boli mintale grave. Daca ai impresia ca nu visezi, aceasta se intampla pentru ca uiti majoritatea viselor.
4. Nu toti visam in culori
Se spune ca doar lunaticii viseaza in culori, insa adevarul este ca doar 12% dintre oameni viseaza alb-negru. Pana in anul 1960, cercetarile au demonstrat ca majoritatea oamenilor viseaza in alb-negru, lucru care s-a schimbat intre timp, procentul fiind crescator de partea celor care viseaza color. Unii specialisti pun aceste modificari pe seama trecerii de la televiziunea alb-negru la cea color.
5. Emotiile si visele
Cea mai frecventa stare din vise este anxietatea, emotiile negative fiind cu mult mai des prezente in vise decat cele pozitive.
6. Frecventa viselor
Poti avea intre 4 si 7 vise intr-o noapte, insa mai rar se intampla ca acestea sa se deruleze pe parcursul a mai mult de doua ore.
7. Si animalele viseaza
8. REM sau paralizia temporara a corpului
Rapid Eye Movement este una dintre etapele normale ale unui vis si ocupa circa 20-25% din perioada de desfasurare a acestuia.
In acest stadiu, anumite zone ale creierului actioneaza pentru a bloca miscarile corpului, care ar putea fi foarte agresive in somn.
8. Visele asimileaza realitatea
De exemplu, poti visa ca te afli la un concert in timp ce o persoana care se afla langa tine canta la chitara.
9. Femeile si barbatii viseaza diferit
Desi pare incredibil, barbatii au tendinta sa viseze alti barbati, in proportie de circa 70%, in timp ce in visele femeilor cele doua sexe apar in procente echitabile.
De asemenea, barbatii au vise mai violente decat femeile, in care ei insisi apar ca personaje agresive.
10. Poti avea orgasm in vis

Nu numai ca poti face sex in mintea ta, dar poti ajunge si la orgasm, daca experienta respectiva devine foarte intensa, si cu siguranta poate fi la fel ca in realitate.
Diferenta este ca in vis nu va exista ejaculare sau umezire (in functie de gen).


Sursa:apropo.ro