Depresia este o tulburare intalnita frecvent și se estimează că afecteaza 350 de milioane de oameni din intreaga lume. Ea se caracterizată prin prezența tristeții, pierderea interesului sau a plăcerii, sentimente de vinovăție sau lipsa stima de sine, tulburări de somn sau apetit, senzație de oboseală și lipsă de concentrare.

Depresia poate deveni cronică sau recurentă și poate împiedica în mod semnificativ performanța la locul de muncă sau la școală și capacitatea de a face față vieții cotidiene, poate deveni o problemă gravă de sănătate, mai ales atunci când este de lungă durată și de intensitate moderată până la severă și poate provoca suferințe foarte mari.

Aceasta stare  este rezultatul interacțiunilor complexe dintre factorii sociali, psihologici și biologici. Cei care au trecut prin circumstanțe nefaste (șomaj, doliu, traume psihologice) sunt mai susceptibile de a suferi de depresie. La rândul său, depresia poate genera mai mult stres și disfuncții și poate agrava situația de viață a persoanei afectate și, prin urmare, depresia însăși.

Există relații între depresie și sănătatea fizică, astfel, de exemplu, bolile cardiovasculare pot produce depresie și in sensul invers.

Dr Agatha Vasai , doctor in stiinte medicale si specialist in medicina integrativa la Clinica de Acupunctura Bucuresti QI, ne invata cum sa combatem depresia prin tehnici de acupunctura . Citește în continuare și află care sunt beneficiile acestui tip de tratament!

Simptome comune de depresie:

-Neliniște fără cauză aparentă
-Gânduri negative sau obsesive
-Suferință
-Frică
-Insomnie
-Tahicardie
-Senzație de cădere
-Tremor de extremă
-Transpirații spontane
-Rigiditatea musculară
-Slăbiciune musculară
-Fobii
-Panică criză
-Pierderea controlului

Toate aceste simptome pot fi tratate usor prin sedinte de acupunctura.

Clasificarea depresiei:

În funcție de numărul și intensitatea simptomelor, episoadele depresive pot fi clasificate ca ușoare, moderate sau severe. Persoanele cu episoade depresive ușoare vor avea unele dificultăți în a-și continua activitatea obișnuită și activitățile sociale, deși, probabil, nu le vor opri complet. În schimb, în ​​timpul unui episod depresiv sever, este foarte puțin probabil ca pacientul să își poată menține activitățile sociale, de muncă sau de familie, dacă nu cu mari limitări. Multe persoane cu depresie suferă, de asemenea, de simptome de anxietate, tulburări de somn și apetit, sentimente de vinovăție și stima de sine scăzută, dificultăți de concentrare și chiar simptome fără explicații medicale.Medicina tradițională chineză  considera depresia este ca un  sindrom (întâlnirea a mai multor simptome) cauzată de un decalaj sau de discrepanță între voință și dorință, precum și stagnarea "qi" sau a energiei vitale.

Originea bolii se datorează modificărilor voinței și dorinței datorate în primul rând exceselor de furie, îngrijorare, anxietate, durere și tristețe care duc la lipsa de energie in meridianele  ficatului, splinei, inimii și de dezechilibru între yin și yang ale organelor și viscerelor.

Trebuie să clarificăm încă de la începutul acestei expoziții că nu vorbim despre alterarea anatomică a organelor menționate mai sus, ci despre modificările lor energetice. Pentru a evita confuzia în cazul persoanelor care nu cunosc acești termeni de medicină chineză .

Șase tipuri de sindrom depresiv:

În funcție de diferențierea simptomelor, distingem șase tipuri de sindrom depresiv:

1. Stagnarea "qi" din ficat

Căderea emoțională cu instabilitate,gol în piept, suspine, distensie abdominală, pierderea poftei de mâncare, respiratie caun suspin, vărsături, limbă palidă.In acest caz medicul canalizeaza energia ficatului și s elimina stagnarea, regland  "qi" (energia ) și să se recupererarea funcției stomacului.

2. Stagnarea "qi" care se transformă în foc

Iritabilitate, senzație de strângere și durere în piept, regurgitare acută, amărăciune în gură și uscăciune la nivelul gâtului. Constipație. Ureche urâtă și tulbure, dureri de cap, tinitus la ochi roșii, limbă roșie.

In acest caz se face detoxifierea ficatului.

3. Acumularea energiei (Phlegmas)

Secretia din  gât care nu este eliminată, apare meteorism si  anorexie. Simptomele se agravează atunci când există schimbări emoționale. Limbă albă cu sabură.

In acest caz se favorizeaza eliminare stagnarii flegmelor, se sustine meridianul splinei splina și să dilueze energia

4. Anxietatea care afectează mintea

Neliniște, angoasă, tristețe, dorința de a plânge, suspine frecvente și căscat, oboseala constantă și apatia.

Se tonifica meridianul inimii .

5. Deficiențe ale inimii și splinei

Excesul de ganduri și îngrijorare, palpitații, insomnie, amnezie, fața cazuta, imbatranita, amețeli și vertij, limbă palidă.

Se  întăreste  splina și să toniflați "qi" -ul. Se tonifica sangele si calmeaza starea de spirit.

6. Deficiență Yin și exces de foc

agitatie, iritabilitate, amețeli și vertij, palpitații, insomnie, transpirații nocturne, căldură în mâini și picioare, entorse lombare, respiratie neregulata.

Se tonifica Yin-ul și se elimina căldura și se calmezi starea de spirit.

Când ne referim la energie, o facem vorbind despre aceasta într-un sens strict fizic. Niciodată sensul religios, filosofic sau magic.

Tratamentul MTC intr-un  Sindrom Depresiv nu utilizează în nici un moment medicamente alopate obișnuite în aceste cazuri, cum ar fi antidepresive, benzodiazepine, tranchilizante etc. Numai în cazul în care pacientul are un tratament stabilit anterior, acesta va fi reglementat în clinica de acupunctură, iar în cazul îmbunătățirii, dozele vor fi reduse în conformitate cu cele mai stricte criterii medicale, păstrând liniile directoare stabilite farmacologic.