Vara trecută mai toată lumea spunea că am învins pandemia, chiar și o parte din politicieni... asta chiar dacă țară noastra era printre ultimele țări din UE în ceea ce privește numărul de persoane vaccinate.

Și pentru că lumea știa că nu mai e pandemie și cifrele o și indicau, la presiunea unor primari și firme, România a fost printre singurele din lume în care s-au desfășurat campionate de fotbal, festivaluri cu peste 75000 de oameni în același loc. Desigur,nu spun că din cauza festivalurilor suntem în situația în care ne aflăm... pelerinaje, convenții, congrese... dubla măsură a autorităților.

Între timp, mulți experți avertizau toata vara că din cauza ratei mici de vaccinare vom resimți un val 4 pandemic foarte grav. Toți au râs și au început din nou cu teoriile conspirației. Cifrele de 8000 de oameni infectați pe zi au ajuns rapid să fie duble... iar numărul de decese să crească galopant. Problema în sine nu este legată de numărul de persoane care se îmbolnavesc, ci de cei care ajung în spitale și de cazurile grave care ajung acolo. Spitalele sunt nepregătite, medicii la fel, nu există pastile... nu există paturi sau locuri la terapie intensivă.

Puține televiziuni au analizat sau ne-au prezentat spitalele modulare, făcute din niște containere, în care statul a băgat milioane de euro, au zăcut, și zac, unele dintre ele, în continuare cu multe probleme. Lipsa de personal, lipsa de pregătire și dotări... dar mai ales de interes.

Daca ar fi să abordez ce au făcut sau ce nu au facut autoritățile, există niște parlamentari care au schițat și mai bine lipsa de reacție a acestora. De fapt, primul care a recunoscut-o e chiar președintele Klaus Iohannis, cel care este avea obligația să decidă măsuri. 

Klaus Iohannis a admis, în premieră, că „nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum” și a anunțat că va face o ședință cu responsabilii guvernamentali implicați în combaterea pandemiei pentru stabilirea unor restricții clare. „Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților”, a spus șeful statului. Președintele a mai spus că ceea ce se întâmplă acum este o „dramă națională de proporții teribile”, iar „prioritatea zero este în acest moment salvarea vieții semenilor noștri, protejarea sănătății celor vulnerabili și a celor bolnavi”.

„Orice alte teme trec în plan secund, nimic, nimic nu este mai presus de viață și trebuie să facem tot ce este omenește posibil, chiar și în ceasul al doisprezecelea, pentru a o proteja”, a mai spus el.


Declarațiile lui Iohannis sunt de un cinism și o ipocrizie nemaîntâlnită...

Răzvan Filipescu, consilier județean din Constanța, i-a răspuns lui Klaus Iohannis, cum probabil ar face-o mulți alți români:

Vorbe multe, fapte putine!

Sedinta trebuia convocata saptamanile trecute cand primeam avertismente, cand lucrurile au inceput sa se inrautateasca, cand trebuia sa pregatim valul 4, sa comandam si sa suplimentam paturile de ATI, cand Presedintele era plecat prin deplasari pe afara.

Nu golful si decoratiile erau importante ci VIATA ROMANILOR. Tragediile la care asistam zilele acestea sunt rezultatul arogantei, laudaroseniei, lipsei de implicare, incompetentei, esecului campaniei de vaccinare asumate de Premier, acelasi Premier pe care s-a ambitionat sa-l sustina, in ciuda agravarii situatiei economice si sanitare. 

Romanii cu rude in spitale traiesc drame din cauza ambitiei de a avea Guvernul LUI, un Guvern cu oameni CINICI, interesati doar de jocuri politice si de imaginea lor, un Guvern care a inchis ochii in fata oamenilor incompetenti, precum "speranta" USR-ista Ioana Mihaila, care a recunoscut ca  a gresit, nepregatind valul 4.

Prea tarziu a inteles domnul Presedinte ca nu avem de-a face cu o simpla raceala si ca, el, impreuna cu Superman Citu,  nu au invins nici o pandemie, asa cum s-au laudat toata vara.

Sa recunosti azi public, cu atata nonsalanta, ca "nu s-a facut ceea ce  ar fi trebuit" , inseamna sa recunosti esecul Guvernului TAU, dar nici asta nu ne mai incalzeste acum. Crizele nu ne bat la usa, au spart-o deja si au intrat peste noi in case.

Aveati dreptate domnule Presedinte, Romania a esuat dar in tot acest timp, conducerea a fost asigurata  de dvs. si de "atotstiitorul" si "atotfacatorul" Citu.

O altă reacție are și jurnalistul Cătălin Tolontan, care se întreabă:

Eu nu l-am auzit pe președinte până acum: ne puteți spune, domnule președinte, cu limbajul dumneavoastră, cu vorbele dumneavoastră, și nu numai președintele, și premierul, și cei de la INSP, dar și cei de la campania de vaccinare, ne puteți spune ce ați greșit? Nu este lipsit de importantă. Este foarte important pentru că cei care au greșit și ne-au adus aici nu mai au ce căuta la masa deciziilor. Nu ai cum să spui, la trei luni după ce ai declarat că ai învins, că am fost învinși de pandemie și să pretinzi un loc la masa deciziilor. Nu, pentru că nimeni nu te va mai crede în stare și nu ești să rezolvi situația, să ai o privire corectă asupra situației, oricâte bune intenții ai avea”.

Jurnalista Magda Grădinaru comentează declarațiile de aseară ale președintelui.


"Într-o punere în scenă ipocrită, cu mască și cu o intonație sacadată, voit pedagogică, Klaus Iohannis a anunțat că nu știe cum s-a ajuns aici.

Sunt cel puțin cinci disonanțe:

Klaus Iohannis este cel care a anunțat că vaccinarea a fost un succes, pandemia a fost învinsă. Ce a obținut președintele astfel a fost un avans pentru pandemie, pentru morțile de astăzi.

Klaus Iohannis a fost cel care a legitimat, în plin Val 4 și când deja se murea mult, un Congres PNL cu 5.000 de oameni într-o sală, și unde nici măcar certificatul de vaccinare nu a fost cerut tuturor la intrare.

Klaus Iohannis este cel care, în dispreț față de medici, s-a prezentat la o lansare pe un teren de golf, îmbrăcat publicitar și îndemnându-ne pe toți să practicăm golful. Când el vorbea, în spital se murea.

Klaus Iohannis este cel care a împins țara în criză guvernamentală, din calcule personale, și care nu și-a exercitat rolul constituțional de mediator. Nu a mediat între partide, ci a încercat, politicianist, să mai servească o lecție de umilire USR-ului, nominalizându-l pe Dacian Cioloș.

Klaus Iohannis este președinte. Faptul că președintele nu a știut ce știau medici, epidemiologi, lideri europeni, OMS și mulți români este o gravă vulnerabilitate a instituției prezidențiale. A fost președintele mințit, dus în eroare? De cine? De prim-ministrul său, de consilieri, de veșnicele Servicii? Și-a băgat PSD coada? De ce nu a știut președintele Iohannis că țara trece printr-o catastrofă? 

Criticile spun totul despre situația în care ne aflăm, dar aș concluziona așa:

Asist zilele astea la un război inutil pe rețelele sociale între vaccinați și nevaccinați și găsirea vinovaților. Cred că cineva a creeat în mod intenționat un război între oameni pentru a distrage atenția de la alte probleme. La fel cum cred ca avem o problema gravă in a înțelege informații și a ne înțelege între noi ca oameni. La fel cum statul a eșuat lamentabil în a explica exact că vaccinarea nu este despre a scăpa de virus și de a nu îl contracta, ci de a face forme ușoare care să nu necesite internare în spital . Românii au uitat că sistemul nostru medical este la pământ și că nu este în stare să îngrijească pacienții.