spanac

De cateva saptamani am decis, din nou, sa incerc sa respect toate acele sfaturi legate de nutritie pe care le tot promovez pe pagina Voifibine. O dieta santaosa nu trebuie sa fie formata neaprat din feluri de mancare care iti taie pofta de mancare iar spanacul nu este doar sanatos dar poate fi si gustos.

Pentru sananate, consumul de spanac creste vitalitatea, combate oboseala si imbunatateste calitatea sangelui. Spanacul este o sursa excelenta de vitamina K, vitamina A, vitamina C, vitamina B, acid folic, dar si de magneziu, fier si mangan.

Daca acele vitamine nu v-au lamurit, sa spunem ca spanacul îmbunatateste vederea, intareste musculatura, accelereaza metabolismul, este bun pentru afectiunile gastrice, este bun pentru piele si par.

Preparatele din frunze de spanac acționează ca un produs medicinal, contribuind la profilaxia sau ameliorarea unor afecțiuni, precum: hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia. I se atribuie spanacului și rolul de activator al secrețiilor pancreatice și de agent anticancerigen. Sucul de spanac este o formă mai gustoasă și mai nutritivă de a consuma frunzele de spanac, congelat sau gătit, spanacul își pierde o parte din proprietăți, îi scad proprietățile vitaminizante și anti-oxidante. Datorită proprietăților sale nutritive, spanacul este recomandat în alimentația copiilor care se afla în perioada de creștere, dar și în alimentația bolnavilor.

Daca v-am convins, eu am facut ieri o reteta extrem de simpla cu spanac pentru care am folosit:

  • 1 punga de spanac congelat cu frunze (450g)
  • 1 ceapa
  • 200 gr de rosii taiate cuburi
  • 1/2 cana de apa
  • 2-3 catei de usturoi
  • 50 ml smantana de gatit
Ca sa gatiti toate aceste ingrediente , taiati ceapa si o puneti la calit in 50 ml de ulei pana devine translucenta. Adaugati apoi spanacul (congelat sau decongelat) si turnati apa. Lasati apa sa fiarba timp de 10-12 minute sau pana cand apa scade. Puneti apoi usturoiul si rosiile si mai lasati aproximativ 5 minute. In loc de rosii puteti pune bulion/paste de tomate. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust si spre final se mai adauga si cei 50 ml de smantana de gatit.

Spanacul se poate servi cu un ou ochi alaturi, sau chiar o omleta... dupa cum preferati.