schimbările climatice

Biodiversitatea lumii este amenințată în mod constant de încălzirea temperaturilor și de schimbările extreme ale climei și modelelor meteorologice.

Și în timp ce acel „doom and gloom” este discursul tipic despre modul în care schimbările climatice afectează biodiversitatea, un alt aspect interesant al temperaturilor aflate în continuu proces de încălzire este modul în care diferitele specii s-au adaptat de-a lungul deceniilor, pe măsură ce încălzirea progresează, spun experții.

De obicei, speciile se adaptează într-unul din trei moduri, a declarat pentru Morgan Tingley, profesor asociat de ecologie și biologie evolutivă la Universitatea din California din Los Angeles. 

Speciile își schimbă distribuția, schimbă spațiile sau se mută dintr-un loc în altul atunci când regiunea devine prea fierbinte (fie într-o regiune mai rece la altitudini mai mari). Există, de asemenea, schimbări ale fenologiei sau calendarul sezonier al evenimentelor biologice, cum ar fi când se nasc căprioarele sau când păsările se întorc din migrație. Și, în sfârșit, speciile în sine se schimbă, fie prin evoluție, fie prin selecție naturală, a spus Tingley.

Modul în care speciile se schimbă este cel mai puțin studiat, dar apar tot mai multe cercetări pentru a identifica rolul schimbărilor climatice în adaptare, a spus Tingley.

Pierderea biodiversității este complexă - și cel mai direct impact pe care oamenii îl au asupra acesteia este prin pierderea habitatului, mai degrabă decât prin schimbările climatice, potrivit experților. Dar, pe măsură ce apar mai multe cercetări, se ia în considerare și rolul schimbărilor climatice.

„Schimbările climatice sunt ca acest ucigaș global”, a declarat Maria Paniw, ecologist la Stația Biologică Doñana, un institut public de cercetare din Sevilla, Spania. „De fapt, de multe ori toate celelalte riscuri cu care se confruntă animalele sunt mult mai grave.”

Iată câteva moduri neobișnuite în care schimbările climatice afectează natura și speciile de animale:

Riscurile de tuberculoză la suricate cresc

Temperaturile extreme mai ridicate pot crește riscul de apariție a focarelor de tuberculoză la suricatele din Kalahari prin creșterea stresului fiziologic, precum și mișcarea masculilor între grupuri, potrivit unui studiu publicat în Nature Monday.

Pe măsură ce deșertul Kalahari din Africa de Sud continuă să se încălzească, suricații devin mai stresați din punct de vedere fizic și, prin urmare, nu se pot trezi devreme pentru a se hrăni în cea mai mare parte a anului, a spus Paniw. Căldura, combinată cu condițiile de secetă din scăderea cantității de precipitații, are ca rezultat și scăderea disponibilității alimentelor.


Acel stres fizic larg răspândit poate duce la ca boli endemice precum tuberculoza să ajungă în focare, exacerbate de faptul că suricatele sunt o specie socială care interacționează în grupuri.

„Din cauza stresului fizic implicat și a disponibilității mai puține a alimentelor, a condițiilor nesănătoase, aceste boli endemice se pot transforma mai frecvent în focare severe în grupurile pustiite în aceste grupuri noi,” a spus Paniw.

Un comportament similar a fost observat la veverițe, care, atunci când sunt infectate cu o infecție bacteriană, o pot răspândi „mai larg” în condiții mai calde, a adăugat ea.

Creșterea ratelor „divorțurilor” în rândul albatroșilor

Albatroșii, o specie monogamă renumită pentru împerecherea pe viață, înregistrează rate mai mari de „divorț” pe măsură ce temperaturile se încălzesc, a constatat un studiu publicat în Royal Society Journal în noiembrie.

Rata perechilor de albatroși cu sprâncene neagră care s-au despărțit și și-au găsit noi perechi a crescut la 8% în anii de temperaturi neobișnuit de calde ale apei, au descoperit cercetătorii care au studiat peste 15.000 de perechi de albatroși din Insulele Falkland timp de 15 ani.

Rata anterioară a divorțurilor, de 1% până la 3%, implica de obicei femelele de albatros care găsesc un nou partener ca urmare a unui sezon de reproducere nereușit, au spus oamenii de știință. Dar în anii de căldură atipică, despărțirile au crescut chiar și în rândul cuplurilor care s-au reprodus cu succes.


Cercetarea este „prima dovadă a unei influențe semnificative a condițiilor de mediu predominante asupra prevalenței divorțului într-o populație monogamă cu viață lungă”, au concluzionat autorii.

Descoperirile vor oferi, de asemenea, „perspectivă critică” asupra rolului mediului asupra divorțului în alte populații de aviare și mamifere monogame social, au spus cercetătorii.


Urșii polari sunt în consangvinizare din cauza topirii gheții de mare

S-a constatat că populațiile de urși polari au o pierdere de până la 10% a diversității genetice pe o perioadă de 20 de ani, ca urmare a consangvinizării din cauza fragmentării habitatului, a constatat un studiu recent publicat în Royal Society Journals în septembrie.

Oamenii de știință au studiat în Svalbard, arhipelagul norvegian de la Marea Barents și au descoperit că consangvinizarea s-a corelat cu o „dispariție rapidă a gheții marine arctice”.

Simo Maduna, cercetător la Institutul Norvegian de Cercetare în Bioeconomie și autor al studiului, a descris că rezultatele sunt „alarmante” și „surprinzătoare:.


Lipsa diversității genetice ar putea duce în cele din urmă la incapacitatea speciei de a produce descendenți fertili sau de a rezista la boli, a spus Maduna.

„Odată cu diversitatea genetică, când populația devine atât de mică, veți descoperi că va exista o șansă mai mare ca indivizii strâns înrudiți să se împerecheze și să producă descendenți”, a spus el. „Dar cu asta vine un risc în sensul că unele dintre trăsăturile... care sunt recesive vor fi acum practic demascate în populație”.

Schimbarea momentului când focile cenușii nasc

Cercetătorii care au monitorizat timp de trei decenii focile cenușii din zona de conservare marină Skomer din Marea Britanie și au descoperit că schimbările climatice au determinat mamele de foci mai în vârstă să nască pui mai devreme. Observația care favorizează ipoteza că clima afectează fenologia, sau sincronizarea evenimentelor biologice, prin modificarea profilului de vârstă al populației, a constatat un studiu publicat în noiembrie în Royal Society Journals.

În 1992, când cercetătorii au început să cerceteze populațiile de foci cenușii, punctul de mijloc al sezonului de pui a fost prima săptămână a lunii octombrie. Până în 2004, sezonul puilor a avansat cu trei săptămâni mai devreme, până la mijlocul lunii septembrie, potrivit studiului.


Anii mai calzi au fost, de asemenea, asociați cu o vârstă medie mai înaintată a mamelor, au descoperit oamenii de știință. Focile cenușii încep de obicei să se reproducă în jurul vârstei de 5 ani și pot continua câteva decenii după aceea. Dar cu cât focile îmbătrâneau, cu atât au născut mai devreme.

Schimbările nu au fost izolate în Marea Britanie, deoarece au existat schimbări observabile în timpul vieții focilor în Atlantic și în lume, potrivit studiului.

Păsările din Amazonia se micșorează

Păsările din zonele netulburate ale pădurii tropicale amazoniene, cea mai mare din lume, se confruntă cu schimbări fizice la climă uscată și mai caldă, potrivit cercetărilor publicate în Science Advances în noiembrie.

Oamenii de știință care au studiat patru decenii de date despre speciile de păsări din Amazonia au descoperit că 36 de specii au pierdut în greutate substanțial, unele cu până la 2% din greutatea lor corporală în fiecare deceniu din 1980. În plus, toate speciile au prezentat o scădere a greutății corporale medii.

„Confruntate cu un mediu în schimbare, răspunsurile biologice ale speciilor sunt limitate la dispariție, schimbări de distribuție și adaptare”, au spus autorii. „Pentru păsările din Amazonia de câmpie, tendințele populației pentru un subset al comunității nu sunt încurajatoare”.


Păsările sunt considerate de oamenii de știință o specie santinelă, ceea ce indică starea generală de sănătate a unui ecosistem. Precipitațiile din regiune au scăzut pe măsură ce temperatura medie a crescut -- toate în perioada de studiu.

Tingley, care studiază păsările, a spus că o ipoteză generală în jurul acestui fenomen este că animalele trebuie să se micșoreze pe măsură ce temperaturile cresc pentru a deveni mai „termo-eficiente” și pentru a regla căldura corpului.

„Pentru că, pe măsură ce lucrurile se încălzesc, este practic mai termo-eficient să ai o dimensiune mai mică a corpului, deoarece poți disipa căldura mai eficient”, a spus el.