google maps

Google își modifică din nou serviciile ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei. Compania a confirmat pentru Reuters și că a dezactivat temporar unele date de trafic live în Ucraina, inclusiv stratul general de trafic live, precum și informații despre activități pentru magazine și alte locații. 

Mișcarea este menită să protejeze siguranța localnicilor și vine dup[ consultările cu autoritățile ucrainene, potrivit Google. Datele sunt încă disponibile în timpul sesiunilor de navigare pas cu pas.

Deși Google nu a subliniat motivele exacte pentru dezactivarea funcțiilor, acestea vin dupa descoperirile făcute de profesorul Institutului Middlebury, Jeffrey Lewis și alții, că informațiile live despre trafic reflectau mișcările trupelor în timp ce civilii erau blocați la blocaje rutiere. 

În timp ce acest lucru ar putea ajuta la identificarea incursiunilor rusești, după cum a observat Lewis, rușii ar putea folosi informațiile de trafic pentru a identifica acțiunile militare ucrainene sau o populație care fuge.

Inițiativa vine în timp ce alți giganți din tehnologie au întreprins o serie de acțiuni ca răspuns la invazia rusă. Meta a restricționat conturile de Facebook ale mass-media de stat ruse din Ucraina, în timp ce Twitter a oprit temporar reclamele atât în ​​Rusia, cât și în Ucraina, pentru a limita răspândirea dezinformării. 

Rusia a ripostat în unele cazuri, cum ar fi limitarea accesului la Facebook. Acțiunile arată cât de relativ inofensive servicii de internet pot prezenta riscuri grave în timpul unui conflict, fie că este vorba de a distorsiona realitatea sau de a furniza informații militare.