personaje LGBT

Un nou raport a constatat că reprezentarea personajelor LGBT la posturile TV din SUA este la un nivel ridicat, cu aproape 12% dintre personajele obișnuite care sunt LGBT, în creștere cu 2,8% față de anul trecut.

Cifrele provin dintr-un studiu realizat de grupul de advocacy media LGBT GLAAD.

Dar studiul a constatat, de asemenea, că au existat deficiențe și oportunități ratate de a spune o gamă mai largă de povești despre personaje LGBT.

Analiza „Unde suntem la televizor” a analizat diversitatea generală a emisiunilor, concentrându-se pe SUA.

Raportul a examinat difuzarea TV, care este gratuită, televiziunea prin cablu, care este plătită și platformele de streaming - menționând emisiuni populare precum Sex Education, Euphoria și Killing Eve pentru reprezentare pozitivă.

Din 775 de personaje obișnuite din seriale de la difuzarea TV, 11,9% sunt LGBT, alcătuind 92 de caractere, cu alte 49 în roluri recurente.

Personajele lesbiene, cum ar fi Batwoman pe CW, au reprezentat majoritatea personajelor LGBT din productiile difuzate la TV.

Bărbații gay de pe ecran au înregistrat o scădere cu 5% in productiile difuzate pe TV și cu 3% la posturile prin cablu față de anul trecut.

Reprezentarea bisexuală, cum ar fi Loki în seria Disney+ Marvel, Loki, a reprezentat 29% din toate personajele LGBT din productiile TV, cablu și streaming - o creștere de 1%.

Serviciile de streaming analizate anul acesta s-au extins de la Amazon, Netflix și Hulu pentru a include și Apple TV+, Disney+, HBO Max, Paramount+ și Peacock.

Pe aceste platforme, au existat 358 de personaje LGBT regulate și recurente, reprezentarea persoanelor LGBT din minoritățile etnice crescând la 49%.

Serviciile de streaming au depășit, de asemenea, rețelele de difuzare și de cablu în ceea ce privește portretizarea personajelor transgender, cu 26 de caractere trans, „de trei ori numărul de caractere care apar fie pe televiziunea clasica, fie pe cablu”, în emisiunile de streaming, potrivit raportului.

În total, au fost 42 de personaje transgender obișnuite și recurente urmărite pe toate cele trei platforme - în creștere față de 29 anul trecut.


Raportul a menționat noul sezon Sex Education de pe Netflix, care l-a prezentat pe Cal, un nou student non-binar interpretat de actorul non-binar Dua Saleh.

Au existat oportunități ratate de a spune o gamă mai largă de povești despre personaje LGBT. S-a constatat că personajele cu HIV sunt rar reprezentate, raportul afirmând că doar două personaje TV recurente din orice emisiune cu scenarii au HIV, în ciuda faptului că peste un milion de americani trăiesc cu virusul.

De asemenea, s-a remarcat că multe seriale pot include adesea un personaj LGBT printre mai multe personaje heterosexuale și ca raportul nu au regasit prea multe productii cu o distribuție majoritară LGBT.

„Starea în creștere a reprezentării LGBTQ la televizor este un semnal că Hollywood începe cu adevărat să recunoască puterea de a spune povești LGBTQ cu care publicul din întreaga lume se conectează”, a declarat Sarah Kate Ellis, președintele și CEO-ul GLAAD.

Ea a adăugat că „instituțiile culturale precum televiziunea își asumă rolul crucial de a schimba inimile și mințile prin povestiri diverse și incluzive”.

Privind diversitatea din alte domenii, GLAAD a constatat că personajele obișnuite cu dizabilități au scăzut la 2,8% de la 3,5% anul trecut.

Dintre cele 775 de seriale obișnuite din seriale de difuzare cu scenarii de primetime, 360 de personaje sunt femei.