noua casa

Industria financiara si de credite precum si piata imobiliara din Romania saluta decizia Guvernului Romaniei de a continua finantarea programului guvernamental Noua Casa, acest program fiind cel mai de succes program guvernamental din Romania din ultimul deceniu.

Programul Noua Casa, succesorul programului Prima Casa, este cel mai avantajos produs de creditare din piata pentru achizitia de locuinte, motiv pentru care tinerii mizeaza pe el pentru a-si cumpara o locuinta.

Din 2009 si pana in prezent, aproximativ 260.000 de romani si-au cumparat imobile cu ajutorul acestor programe, majoritatea acestora fiind tineri sau tinere familii care au beneficiat de avantajele oferite de acest program, precum un avans mult mai scazut, decat cel prevazut pentru un credit imobiliar sau ipotecar clasic si o dobanda mai scazuta.

Ministerul de Finante a anuntat demararea in scurt timp a noului program Noua Casa 2022, initiat de Guvernul Romaniei, dar care aduce noi facilitati in schema de finantare-garantare oferita de stat, prin Ministerul Finantelor Publice, principalul obiectiv al noului program guvernamental fiind de a facilita achizitia de locuinte adaptate standardelor de locuire moderne, cresterea calitatii spatiului de locuit si a spatiilor comune, precum si reducerea riscului seismic prin favorizarea achizitionarii de locuinte noi, consolidate sau reabilitate. Un alt efect direct al programului va fi stimularea pietei constructiilor si a tuturor sectoarelor conexe, care contribuie la un stil de viata adaptat realitatilor actuale.

Programul Noua Casă 2022 va avea urmatoarele carasteristici, iar avansul minim obligatoriu diferă în funcție de valoarea locuinței care urmează să fie achiziționată, după cum urmează:

  • locuințele cu preț de maximum 70.000 Euro vor putea sa fie achizitionate cu un avans minim obligatoriu de 5%, iar procentul maxim de garantare este de 50%.
  • locuințele cu prețul cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro vor putea sa fie achizitionate cu un avans minim obligatoriu este de 15%, iar procentul maxim de garantare este 60%.

Pentru a putea achizitiona o locuinta in cadrul programului, o persoana trebuie fie sa:

  • nu dețina în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
  • dețina în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.

În cadrul programului Noua Casă 2022 pot fi achiziționate și locuințe a căror valoare depășește 140.000 euro, însă proprietarul trebuie să achite diferența din alte surse.

Ministerul Finanţelor a propus alocarea unui plafon de 1,5 miliarde de lei pentru garanţiile care pot fi emise pentru  programul "Prima Casă" din acest an, modificând şi completând astfel Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a acestui program, se menţionează într-un comunicat remis vineri de instituţie.

De asemenea, Ministerul Finanţelor mai adaugă încheierea de poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor, conform normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toată durata finanţării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă a locuinţei, urmând ca această prevedere să se aplice tuturor creditelor garantate în cadrul programului, pentru poliţele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a acestui proiect de Hotărâre de Guvern.

”Noua Casă" 2022 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, valoarea maximă a creditului care poate fi accesat fiind de 66.500 de euro pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 de euro, avansul solicitat fiind de 5%, respectiv de 119.000 de euro pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 de euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.