incendii

Riscul de incendii catastrofale crește în întreaga lume, deoarece schimbările climatice alimentează condițiile sfârâitoare și uscate, crescând nevoia ca țările predispuse la incendii să adopte măsuri preventive, au avertizat oamenii de știință.

Politicile inteligente și proactive - cum ar fi aprinderea incendiilor la sfârșitul perioadelor ploioase pentru a reduce incendiile în timpul perioadelor calde și uscate - ar putea ajuta la reducerea pericolului, au spus aceștia într-un raport pentru Programul ONU pentru Mediu (UNEP).

Iată de ce incendiile de vegetație reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare și cum se poate adapta lumea mai bine la riscurile în schimbare:

De ce amenințările cu incendiile de vegetație cresc atât de semnificativ?

Dimensiunea și capacitatea de distrugere a incendiilor de vegetație – fie că sunt declanșate intenționat, accidental sau de fenomene naturale precum fulgerul – depind în mare măsură de vreme și de cantitatea de combustibil disponibil pentru ardere, precum și de locul în care izbucnește incendiul.

Pe măsură ce schimbările climatice determină vreme mai extremă, riscurile cresc, spun oamenii de știință.

„Încălzirea planetei transformă peisajele în torțe, în timp ce vremea mai extremă înseamnă vânturi mai puternice, mai calde și mai uscate pentru a avânta flăcările. Aceasta înseamnă că „incendiile incontrolabile și devastatoare devin o parte așteptată a calendarelor noastre sezoniere”, a avertizat raportul.

În unele țări, aprinderea intenționată a incendiilor pentru a curăța tupusul devine, de asemenea, din ce în ce mai dificilă, pe măsură ce casele se extind în zonele împădurite cu risc de incendiu sau pe măsură ce politicile de stingere a incendiilor sunt favorizate, ceea ce înseamnă că cantitatea de combustibil disponibilă pentru incendii crește.

Unde sunt riscurile incendiilor de vegetație astăzi?

Aproape peste tot există pământ de ars. În ianuarie, statul american Colorado a pierdut peste 1.000 de case și a înregistrat pagube de o jumătate de miliard de dolari, în timp ce incendii fără precedent au răsunat în comunitățile urbane de la nord de Denver.

Australia, Coasta de Vest a SUA, Canada și părți din sudul Europei, printre alte locuri, sunt de mult cunoscute pentru incendiile lor sezoniere. Dar riscul de incendiu crește acum și în locuri din Siria până în Siberia și India, spun oamenii de știință.

Aceasta este o problemă atât pentru că guvernele care se confruntă cu incendiile ar putea avea mai puțină experiență în gestionarea lor, cât și pentru că incendiile eliberează carbonul stocat în copaci în atmosferă, alimentează schimbările climatice și reduc viitoarea suprafață a pădurilor care absorb carbonul.

Incendiile pot provoca, de asemenea, poluarea aerului și problemele de sănătate asociate, pot afecta precipitațiile pe măsură ce copacii care produc umiditate dispar, ard culturile și distrug natura și pot crea probleme de sănătate mintală și potențiale pierderi de locuri de muncă pentru oamenii care locuiesc în apropierea lor.

Eforturile tot mai mari ale companiilor și guvernelor de a-și compensa emisiile care modifică climatul prin plăți pentru protejarea și extinderea pădurilor ar putea fi, de asemenea, în pericol dacă terenurile împădurite sunt devastate de incendii.

Cât de rele ar putea deveni lucrurile în viitor?

Oamenii de știință spun că genul de incendii „catastrofale” care au avut loc cândva la fiecare 100 de ani vor deveni de 1,3 până la 1,5 ori mai frecvente până la începutul secolului.

Acestea includ catastrofe precum un incendiu din 1851 în statul Victoria din Australia, care a devastat o zonă de dimensiunea Angliei, a declarat Andrew Sullivan, expert în incendii de vegetație la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) din Canberra.

Deși deosebit de distructiv, sezonul de incendii din Australia 2019-2020 nu a înregistrat un incendiu la fel de catastrofal, mai degrabă un număr neobișnuit de mare de incendii mai normale, a spus Sullivan, unul dintre autorii raportului UNEP.

Incendiile la scară catastrofală ar putea avea loc oriunde, a spus el - de la porțiuni îndepărtate de pădure boreală din Siberia până la zone mai tipice cu risc de incendiu.

Unele ar putea fi deosebit de dăunătoare - cum ar fi cele din pădurile tropicale sau alte ecosisteme în care incendiile sezoniere nu sunt un eveniment natural, ceea ce înseamnă că plantele și fauna sălbatică nu sunt adaptate la foc și pot avea dificultăți să se recupereze.

„Nu este normal să avem incendii în pădurile tropicale”, a spus Glynis Humphrey, specialist în conservarea plantelor la Universitatea din Cape Town și autor al raportului.

Ce se poate face pentru a reduce agravarea riscului de incendiu?

Riscul de incendii în Portugalia a început să crească în urmă cu mai bine de două decenii, deoarece migrația din mediul rural către orașe a lăsat mai multe terenuri nesupravegheate, permițând acumularea tufișurilor inflamabile.

Dar din 2003, în urma incendiilor mortale, oficialii au început să revizuiască gestionarea terenurilor din țară și au lucrat pentru a revitaliza economiile rurale, aducând oamenii înapoi în ele pentru a reduce riscurile de incendiu.

„Portugalia este probabil exemplul remarcabil în lume în acest moment”, a spus Peter Moore, specialist în managementul incendiilor la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), referindu-se la acțiunile de politică preventivă.

Țările din Africa de Sud, cum ar fi Africa de Sud și Namibia, declanșează din ce în ce mai mult incendii de curățare a combustibilului inflamabil pentru incendii la sfârșitul sezonului ploios pentru a reduce ferocitatea incendiilor în perioadele calde și uscate ale anului.

Alte regiuni predispuse la incendii - din Australia până în vestul Statelor Unite - încearcă să adopte aspecte ale tehnicilor de gestionare a incendiilor ale popoarelor indigene.

Astfel de eforturi de a trece de la suprimarea incendiilor la utilizarea regulată a celor controlate sunt cheia pentru reducerea riscurilor de incendii catastrofale, se arată în raport.

„De zeci de ani oamenii politici s-au concentrat mult pe stingerea incendiilor și prevenirea incendiilor. Cred că suntem la un punct de cotitură”, a spus Humphrey.

Dar cele mai multe guverne din ziua de azi cheltuiesc încă mult mai mulți bani pentru combaterea incendiilor decât pentru a găsi modalități de a se pregăti și de a le gestiona mai bine - un joc pierdut, deoarece schimbările climatice determină incendii mai mari, mai frecvente și mai costisitoare, au spus oamenii de știință.

„Prea adesea răspunsul nostru este întârziat, costisitor și ulterior, multe țări suferind de o lipsă cronică de investiții în planificare și prevenire”, se avertizează raportul.