spacex

SpaceX a pierdut zeci de sateliți după ce au fost loviți de o furtună geomagnetică la o zi după lansare, făcându-i să cadă de pe orbită și să ardă.

Astfel de „furtuni” solare sunt cauzate de explozii puternice de pe suprafața soarelui, care arunca plasmă și câmpuri magnetice care pot lovi Pământul.

Compania, deținută de miliardarul Elon Musk, a declarat că până la 40 din cei 49 de sateliți de la lansarea de săptămâna trecută au fost afectați. Ace;tia trebuiau să se alăture proiectului său de internet prin satelit Starlink.

Starlink este oferta lui Musk de a furniza internet de mare viteză folosind mii de sateliți în orbită.

Sistemul este relativ scump, dar poate fi folosit în locuri în care conexiunile prin cablu nu pot sa fie instalate. De exemplu, în Tonga, unde cutremurul din ianuarie a întrerupt cablul de date subacvatic al națiunii insulei, o stație Starlink este construită în apropiere de Fiji pentru a ajuta la restabilirea accesului la internet.

Ultimii 49 de sateliți au fost desfășurați la aproximativ 210 km (130 mile) deasupra suprafeței Pământului. SpaceX a spus că „fiecare satelit a realizat un zbor controlat” după ce a fost trimis in spatiu pe 3 februarie.

Cu toate acestea, o zi mai târziu, furtuna geomagnetică a lovit Pământul. Este același tip de mecanism care creează aurore precum aurora boreală, dar poate avea și efecte periculoase.

Această furtună a încălzit atmosfera și a făcut-o mult mai densă decât se aștepta. SpaceX a încercat să pună sateliții într-un „mod sigur”, făcându-i să zboare spre margine pentru a minimiza glisarea.

Frecvența a fost suficient de puternică pentru a împiedica sateliții să iasă vreodată din acel „mod sigur” și să se întoarcă pe orbita la care trebuiau să ajungă pentru a fi stabili. În schimb, „până la 40” vor cădea înapoi în atmosfera Pământului și vor arde.