transplant inima porc

Prima persoană care a primit un transplant de inimă de la un porc a murit, la două luni după experimentul revoluționar, a anunțat miercuri spitalul din Maryland care a efectuat operația.

David Bennett, în vârstă de 57 de ani, a murit marți la Centrul Medical al Universității din Maryland.

Medicii nu au dat o cauză exactă a morții, spunând doar că starea lui a început să se deterioreze cu câteva zile mai devreme.

Fiul lui Bennett a lăudat spitalul pentru că a oferit ultimul experiment, spunând că familia speră că va ajuta eforturile suplimentare de a pune capăt penuriei de organe.

Medicii au încercat de zeci de ani să folosească într-o zi organele de animale pentru transplanturi care salvează vieți.

Bennett, un meserias din Hagerstown, Maryland, a fost candidat pentru această nouă încercare doar pentru că altfel s-a confruntat cu o moarte sigură - neeligibil pentru un transplant de inimă umană, imobilizat la pat și pe suport la aparate pentru a supravietui.

După operațiunea din 7 ianuarie, fiul lui Bennett a declarat pentru Associated Press că tatăl său știa că nu există nicio garanție că va funcționa.

Încercările anterioare de astfel de transplanturi - sau xenotransplant - au eșuat în mare parte deoarece corpurile pacienților au respins rapid organul animal. De data aceasta, chirurgii din Maryland au folosit o inimă dintr-un porc modificat genetic: oamenii de știință au modificat animalul pentru a elimina genele de porc care declanșează respingerea hiper-rapidă și pentru a adăuga gene umane pentru a ajuta organismul să accepte organul.

La început, inima de porc funcționa, iar spitalul din Maryland a emis actualizări periodice prin care Bennett părea să se însănătoșească încet.

Luna trecută, spitalul a lansat un videoclip cu el urmărind Super Bowl din patul său de spital în timp ce lucra cu kinetoterapeutul.


Bennett a supraviețuit mult mai mult cu inima de porc modificată genetic decât cu una dintre ultimele etape ale xenotransplantului - când Baby Fae, un copil pe moarte din California, a trăit 21 de zile cu inima unui babuin în 1984.

„Suntem devastați de pierderea domnului Bennett. S-a dovedit a fi un pacient curajos și nobil care a luptat până la capăt”, a declarat doctorul Bartley Griffith, care a efectuat operația la spitalul din Baltimore, într-un comunicat.

Nevoia de altă sursă de organe este imensă.

Peste 41.000 de transplanturi au fost efectuate în SUA anul trecut, un record - inclusiv aproximativ 3.800 de transplanturi de inimă.