bani refugiati

De la inceputul războiului din Ucraina milioane de oameni din această țară s-au văzut nevoiți să-și abandoneze casa și să fugă peste hotare pentru a îți salva viața.

Peste 500.000 de refugiați ucrainieni au trecut granița în țara noastră iar societatea civilă s-a organizat exemplar. Statul a decis să intervină și să susțină financiar atât persoanele juridice care au oferit cazare refugiaților cât și oamenilor simpli, persoane fizice, care oferă adăpost temporar refugiaților ucraineni.

Astfel, Guvernul a emis două documente legislative, HG nr. 336/11.03.2022 și OUG nr. 15/27.02.2022. Conform acestora, persoanele fizice care ofera sprijin si asistență umanitară beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoană găzduită.

De mentionat este ca persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, au obligația de a anunța autoritățile cu privire la numărul de persoane și adresa locației unde sunt găzduite aceste persoane. 

Cei care vor să primească ajutor de la stat se vor adresa Primăriei din localitatea unde dețin proprietăți și găzduiesc refugiați. Ei vor depune o cerere, iar lista de documente necesare cuprinde :

1. Cerere 

2. Declarație pe propria răspundere

3. Copia după actul de identitate al solicitantului

4. Documente care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduite persoanele pentru care se cere decont.

Modelele de cerere ar trebui să vă fie puse la dispozitie de Primarii si sunt disponibile in cele doua documente legislative amintite anterior.