alge

Prima biorafinărie cu carbon negativ din Europa s-a deschis la Istanbul și utilizează alge pentru a face o varietate de produse pentru mai multe sectoare în Turcia.

Turcia speră să folosească atât microalge, cât și macroalge pentru a produce o varietate de produse, inclusiv combustibil, suplimente alimentare și îngrășăminte la noua sa biorafinărie.

Fabrica face parte dintr-un proiect care se străduiește să folosească „bioeconomia” pentru a stimula dezvoltarea, potrivit lui Berat Zeki Haznedaroglu, profesor asistent la Universitatea Bogazici.

Biorafinăria prelucrează biomasa de alge pentru a dezvolta produse și tehnologii diferite pentru șase sectoare diferite.

Rafinăria face parte din „Conceptul integrat de biorafinărie pentru dezvoltarea bioeconomiei” sau proiectul INDEPENDENT al Turciei, care își propune să furnizeze combustibil pentru sectorul energetic, ca alternativă la dependența de resursele fosile și neregenerabile, printre altele.

De asemenea, intenționează să producă suplimente alimentare, componente farmaceutice, îngrășăminte organice și biocombustibil folosind alge cultivate în reactoarele de producție.

Proiectul, care are un buget de 6 milioane de euro, este finanțat în proporție de 85% de Uniunea Europeană și în proporție de 15% de Ministerul Industriei și Tehnologiei din Turcia.

Instalația este situată în incinta campusului Universității Bogazici, adiacent Mării Negre, unde are loc toată producția de alge.


Instalația de 2.500 de metri pătrați va putea procesa aproximativ 1.200 de tone de masă de alge umede pe an.

Pentru a procesa resurse naturale durabile bazate în întregime pe alge, fără a depinde de resursele fosile, a fost proiectat un sistem integrat de biorafinărie cu carbon negativ, cu o țintă zero deșeuri.

Este prima instalație de acest fel atât din Europa, cât și din Turcia.

Biorafinăria se află în prezent la scara de prototipare a producerii de bio-carburant pentru reacție care poate fi amestecat la 1 până la 10% cu combustibilul standard.

La sfârșitul anului 2022, ei speră să efectueze un zbor intern cu Turkish Airlines și să reducă emisiile de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră.