cristian tudor popescu

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a fost dat afară de la postul de stiri Digi24 unde avea emisiunea Cap limpede împreună cu Claudiu Pândaru.

Într-un mesaj postat pe Facebook și intitulat "diagnosticul – mai dăunător decât boala", jurnalistul spune că emisiunea "Cap limpede" de vinerea trecută a fost ulima la acest post de televiziune.  El afirmă că decizia aparține postului de televiziune și este una unilaterală.
"Nu ne mai vedem la toamnă. Analizând conținutul acestei emisiuni, conducerea postului a decis să înceteze colaborarea cu subsemnatul. Este o hotărâre unilaterală, care aparține Digi 24. Diagnosticele puse în Cap Limpede final au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala. Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24. Am mai rămas din respect față de telespectatorii emisiunii Cap Limpede și de partenerul meu de dialog, domnul Claudiu Pândaru. Acum, sunt dezlegat", afirmă Cristian Tudor Popescu.

Dacă este să ne referim la conținutul ediției din data de 3 iunie, Cristian Tudor Popescu a criticat în termeni duri gafa făcută de Cosmin Prelipceanu. În emisiunea lui, a fost prezentat un interviu cu un tânăr, dat ca viitor soldat rus care vrea să conducă tancuri. Filmul era vechi de 14 ani, era realizat într-o discotecă, tânărul vorbea despre muzică, iar subtitrarea nu avea nicio legătură cu ce spunea el, de fapt.
"Este vorba despre o minciună neagră. Există gri, există mai multe trepte de gri în fake news. Ăsta este un fake news negru, nu are legătură nimic cu nimic. Principiul sacrosanct al meseriei este să verifice orice informaţie, chiar dacă „ştirea respectivă poate să fie direct de la preşedintele Statelor Unite. Încerci pe cât posibil să o verifici. În cazul de faţă, este o ştire de 14 ani. Cum să nu traduci ce se spune efectiv în limba de pe ştire? Deci, acolo se vorbea rusă. Dacă vrei să dai o astfel de ştire, tu trebuie să vezi, jurnalist profesionist… Eu întotdeauna mă duc şi caut originalul, să văd cum sună în limba de origine, pentru că pot să apară traduceri care să deformeze”.

Dar o altă temă abordată în emisiune a fost legată de modificările propuse pentru legea de securitate a țării. Jurnalistul a comentat subiectul  în stilul caracteristic:

„Vă daţi seama ce statut şi ce statură se prevede pentru SRI şi SIE în aceste condiţii? Vor fi mai presus de lege. Şi aşa apartenenţa la un serviciu secret prezintă un pericol din punct de vedere psihologic. Persoana care lucrează acolo capătă un complex de superioritate asupra celorlalţi muritori din ţara respectivă. 

Obiectivul Securităţii era să controleze starea de spirit, opinia maselor, să identifice şi să juguleze curentele împotriva regimului, respectiv regimului Ceauşescu. Asta îşi doreşte orice putere din lumea asta. Să aibă la dispoziţie acest mecanism, această armă a serviciilor cu care să poată să prevină din timp orice mişcare care s-ar putea forma, transmite în mase şi la un moment dat să ducă la ieşiri în stradă, la revoltă împotriva Puterii. Astea trebuie să fie sigrumate din faşă. Asta se doreşte.

Când eşti într-o democraţie veche şi autentică, cum sunt totuşi pe globul ăsta, acest obiectiv nu poate fi atins sau poate fi atins pentru scurt timp. Pentru că există nişte macanisme de control, verificare şi de acţiune, există o presă mult mai puternică decât cea din România, o presă care nu este propagandizată în proporţie de 90%, cum este presa din România."

Inregistrarea emisiunii de vineri:


Cristian Tudor Popescu spune că nu există vreo televiziune de știri la care să ia în considerare să se „transfere”: "Poate că ne vom revedea pe youtube, mă voi gândi. Deocamdată, iau o pauză video. Dar, ne putem întâlni în continuare în scris, în Republica, pe facebook și, audio, joia dimineața, la Europa FM. Deși concediat, nu plec în concediu".