benzinarii

Am râs cu toții, ne-am calmat și i-am crezut pe cuvânt pe guvernanți când ne asigurau pe 9 martie că benzina și motorina nu se vor scumpi și nu vor ajunge la 9 lei.

În realitate, totul pare ca și cum Guvernul a învățat lecția manipulării... prețul nu a ajuns peste noapte la 9 lei dar a ajuns în termen de 3 luni la prețul pentru care sute de oameni au blocat benzinăriile și au făcut cozi uriașe.

După ce o benzinărie din Beiuș a afișat prețuri de peste 10 lei carburantului, sute de șoferi speriați că prețul va exploda peste noapte au luat cu asalt atunci stațiile de alimentare de la benzinării.  La acel moment, prețurile carburanților variau între de 7,5-7,6 lei litrul de benzină și 7,6-7,7 lei litrul de motorină.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susținea că nu va crește prețul carburanților, că "s-a creat o psihoză" și că vor fi controale la companiile care au majorat prețul la pompă.

Ce s-a întâmplat 3 luni mai târziu ? Prețurile au ajuns la valoarea pentru care românii s-au îmbulzit în benzinării. Prețul unui litru de benzină trece de 8,5, iar al unui litru de motorină este de peste 9 lei.

Conform site-ului Peco Online, comparativ cu luna trecuta, pretul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 7.5%, ceea ce inseamna ca un plin (50 de litri) costa astazi cu 30.0 lei mai mult decat in urma cu 30 de zile. In cazul motorinei, pretul mediu al unui litru a crescut cu 4.1%, ceea ce inseamna ca un plin (50 de litri) costa astazi cu 18.0 lei mai mult decat in urma cu 30 de zile.

In aceasta perioada Romania se afla pe locul al 5-lea in Uniunea Europeana in topul tarilor cu cea mai ieftina benzina, dupa Bulgaria, Ungaria, Malta, Slovenia.

In cazul motorinei, tara noastra este situata pe locul 7 intre statele Uniunii Europene in ceea ce priveste cel mai mic pret la acest tip de combustibil, dupa Bulgaria, Ungaria, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia.

De data asta oamenii nu fug la benzinărie pentru alimentare ci organizează proteste în marile orașe sub diferite forme. Alimentează de 1 leu sau mai puțin, blochează intenționat pompele de alimentare, plătesc în mici monede și așa mai departe.

Conform unui studiu realizat de trei universitari din Bucureşti şi Cluj,  nu mai puțin de 39% din sumele plătite pentru benzină, respectiv 36% din cele pentru motorină merg către bugetul de stat în contul TVA și al accizelor. 

Comparativ cu celelalte tari UE, Romania se claseaza pe locul 7 la benzina fara taxe, ca fiind cea mai ieftina, dupa Bulgaria, Germania, Ungaria, Malta, Slovacia, Slovenia, in timp ce motorina fara taxe comercializata la noi este pe locul al 10-lea in topul celor mai mici preturi, dupa Bulgaria, Croatia, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Malta, Slovacia, Slovenia

Momentan, statul ține cu dinții de reducerea acestor accize deși guvernanții nu exclud să facă asta în viitor.