secetă

Statele Unite se confruntă din nou cu fenomenul de secetă extremă, confirmând încăodată că planeta se confruntă cu schimbări climatice extreme.

Se preconizează că seceta va reduce oferta de hidroelectricitate a Californiei la jumătate în această vară. Aceasta este o veste proastă pentru calitatea aerului și facturile la utilități ale rezidenților, a declarat Administrația pentru Energie și Informații din SUA (EIA) în prognoza sa. Statul se va baza probabil pe gaze naturale mai scumpe și mai poluante pentru a compensa deficitul de hidroenergie.

Aproape 60% din California se confruntă în prezent cu o secetă „extremă” sau mai rău, potrivit hărții naționale de monitorizare a secetei. Problemele actuale ale apei din California provin din nivelurile scăzute ale stratului de zăpadă, care alimentează rezervoarele statului atunci când se topește. La începutul lunii aprilie, când stratul de zăpadă atinge de obicei vârfuri, conținutul de apă al stratului de zăpadă al statului a fost cu 40% mai mic decât nivelurile normale din ultimii 30 de ani.

Două dintre cele mai importante rezervoare de apă din California, Lacul Shasta și Lacul Oroville, erau deja la niveluri „critic de scăzute” la începutul lunii mai. Nici măcar nu am ajuns în vară, când vremea ar putea deveni și mai pedepsitor de uscată și caldă, iar cererea de aer condiționat va pune un stres suplimentar asupra rețelei electrice.

O hartă a Californiei de la US Drought Monitor. Culoarea visiniu semnifică condiții de secetă „exceptionale”. Roșul simbolizează seceta „extremă”, iar portocaliul închis este seceta „severă”. Harta reprezintă date din 24 mai 2022.


Hidroelectricitatea este o sursă importantă de energie în SUA. În mod obișnuit, reprezintă aproximativ 15% din generarea de electricitate a Californiei în „condiții normale de apă”, conform EIA. Dar este de așteptat să scadă la doar 8% în această vară, spune EIA.

Uneori, California poate cumpăra hidroenergie din alte state din nord-vestul Pacificului. Dar statul Washington și Oregon se confruntă și ele cu seceta, așa că statele ar putea fi nevoite sa apele la gaze pentru a umple golurile. Drept urmare, EIA spune că prețurile energiei electrice în vestul SUA vor fi probabil cu 5% mai mari în următoarele câteva luni. În California, seceta va duce la emisii de dioxid de carbon cu 6% mai mari în sectorul energetic.

California nu este străină de secetă, dar lucrurile s-au înrăutățit din punct de vedere istoric în acest an. Primele luni ale anului 2022 au fost cele mai secetoase din ultimii 100 de ani. Guvernatorul Gavin Newsom le-a cerut californienilor să-și schimbe în mod voluntar obiceiurile – inclusiv să facă dușuri de cinci minute în loc de băi și să măture în loc să curețe cu apă zonele exterioare – într-un efort de a reduce consumul de apă al statului. În unele locuri, guvernele locale impun reduceri de consum de apă. Mulți locuitori din zona Los Angeles vor avea voie să-și ude gazonul doar o dată pe săptămână.

Pe măsură ce schimbările climatice modelează un viitor cu secete tot mai agravate, ar putea deveni dificil pentru SUA să se bazeze pe hidroenergie ca sursă de energie curată pentru a-și atinge obiectivele climatice. Națiunea s-a bazat pe hidroenergie pentru aproape o treime din energia sa regenerabilă în 2021. Administrația Biden își propune ca rețeaua electrică din SUA să funcționeze complet cu energie fără poluare cu carbon până în 2035.