studiu cancer

12 pacienți cu cancer rectal din Statele Unite au fost vindecați de cancer după ce au fost supuși unei imunoterapii experimentale, în ceea ce medicii numesc un rezultat uimitor.

Pacienții, care au făcut parte dintr-un mic studiu clinic condus de cercetătorii de la Centrul de Cancer Memorial Sloan Kettering (MSK) din New York, și-au văzut tumorile dispărând după ce au fost tratați cu un medicament experimental numit dostarlimab. Detaliile studiului au fost publicate duminică în New England Journal of Medicine.

Lucrarea a descris rezultatele a 12 pacienți cu cancer rectal, toți care și-au văzut cancerul dispărând după tratamentul cu dostarlimab.

Participanții au primit o doză de dostarlimab la fiecare trei săptămâni timp de șase luni, ideea fiind că ar trebui să se supună tratamentelor standard de chimioterapie, radioterapie și intervenții chirurgicale după tratament.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că, în fiecare caz, cancerul a fost eliminat doar prin tratamentul experimental.

Studiul a fost salutat ca fiind o premieră în tratamentul cancerului, unul dintre autorii lucrării, Dr. Luis Diaz Jr de la Memorial Sloan Kettering, spunând pentru New York Times că nu cunoștea niciun alt studiu în care un tratament să distrugă complet un cancer la fiecare pacient.

Imunoterapia valorifică propriul sistem imunitar al organismului pentru a identifica și distruge celulele canceroase.

Studiul s-a concentrat pe un subgrup de pacienți cu cancer rectal al căror cancer a avut o mutație specifică, a spus MSK într-un comunicat.

Acest tip de cancer rectal, cunoscut sub numele de cancer rectal „deficit de reparare a nepotrivirii” (MMRd), tinde să răspundă slab la schemele standard de chimioterapie. În cadrul studiului, cercetătorii au vrut să investigheze dacă imunoterapia singură ar putea învinge cancerul rectal care nu s-a răspândit la alte țesuturi, a spus organizația.

Patru oameni care au fost tratați cu succes pentru cancerul rectal în cadrul studiului Memorial Sloan Kettering se alătură celor doi investigatori principali ai studiului.

Cercetarea, care este în curs de desfășurare, a observat că la cel puțin 14 pacienți au dispărut tumorile, niciunul dintre ei nu prezintă efecte secundare semnificative, a adăugat acesta.

Nu a fost nevoie de tratamente standard de radiații, intervenții chirurgicale sau chimioterapie, iar cancerul nu a revenit la niciunul dintre pacienți, care au fost liberi de cancer de până la doi ani, se spune.

Rezultatele au oferit „ceea ce poate fi o imagine timpurie a unei schimbări revoluționare a tratamentului”, a scris Dr. Hanna Sanoff, medic oncolog la Centrul Lineberger Comprehensive Cancer Center de la Universitatea din Carolina de Nord, care nu a fost implicat în studiu, într-un editorial care însoțește studiul.

Cu toate acestea, ea a adăugat că, deși rezultatele sunt „motiv pentru un mare optimism”, o astfel de abordare „nu poate înlocui încă abordarea noastră actuală de tratament curativ”.