Obiceiuri nesănătoase pentru somn și cum să le rezolvi

Bogdan Chirea
0

Pentru a avea o viață sănătoasă, oamenii știu că un somn de calitate este foarte important, chiar un ingredient cheie pentru a avea o stare fizică bună. 

O noapte în care nu ai dormit bine îți poate afecta concentrarea din timpul zilei. Uneori, te poți simți chiar demotivat în activitățile cotidiene. Pe termen lung, lipsa constantă de somn poate avea consecințe și asupra sănătății.

„Privarea de somn vă afectează negativ sănătatea și calitatea vieții”, spune Diwakar Balachandran, MD, director medical în Centrul de somn MD Anderson. Poate provoca tulburări de spirit, tulburări de memorie și probleme de gândire și concentrare. Pierderea cronică a somnului poate duce la creșterea în greutate, hipertensiune arterială și un sistem imunitar slăbit.

Mai multe studii arată, de asemenea, că persoanele care au probleme cronice de somn pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer și de a muri din cauza bolii, spune Balachandran. Exemplele includ însoțitorii de bord pe distanțe lungi, care dorm adesea la ore diferite în timpul zilei și în diferite fusuri orare și asistentele care lucrează în ture după ani de schimbare a programelor de somn pentru a se adapta la schimburile de muncă.

„Cercetătorii încearcă să afle mai multe despre legătura dintre cancer și somn. Până se știe mai multe, trebuie să acordăm somnului prioritatea pe care o merită”, spune Balachandran.

Pentru a afla dacă dormiți suficient, măsurați cum vă simțiți în timpul zilei. „Ar trebui să te simți odihnit, pregătit pentru zi și capabil să funcționezi bine – nu somnoros sau amețit”, spune Balachandran. Majoritatea adulților ar trebui să urmărească să aibă șapte până la opt ore de somn în fiecare noapte.

Dacă aveți probleme cu somnul, verificați-vă igiena somnului. Un stil de viață sănătos și schimbări simple de comportament vă pot ajuta să vă odihniți bine.

Pentru că lucrurile pe care le faci înainte de somn pot avea un impact semnificativ asupra calității odihnei de noapte, iată ce obiceiuri trebuie să eviți înainte de a merge la culcare.


Citește mai multe articole despre somn în secțiunea dedicată de pe voifibine.ro !

Balachandran sugerează modalități de a dormi mai bine.

Stabiliți un program de somn consecvent. Mergeți la culcare la aceeași oră și treziți-vă la aceeași oră.

Creați ritualuri regulate înainte de culcare. Faceți același lucru în fiecare seară înainte de culcare, cum ar fi să faceți o baie caldă, să citiți sau să ascultați muzică. Activitatea ta înainte de somn ar trebui să fie relaxantă, astfel încât corpul tău să știe când este timpul să meargă la culcare.

Faceți exerciții fizice regulate. Asigurați-vă că faceți exerciții fizice cu cel puțin două ore înainte de culcare, altfel poate fi dificil să adormi.

Păstrați o dietă sănătoasă. Mesele chiar înainte de culcare pot îngreuna să adormi și să rămână adormit. Dar, o gustare mică chiar înainte de culcare tinde să promoveze somnul.

Limitați cofeina și evitați nicotina. Cofeina și nicotina sunt stimulente care interferează cu somnul. De asemenea, utilizatorii obișnuiți pot prezenta simptome de sevraj noaptea, ceea ce duce la un somn agitat. Limitați consumul de cofeină la mai puțin de două porții pe zi și nu beți după prânz. Consumatorii de tutun care încalcă obiceiul sunt, de obicei, capabili să adoarmă mai repede și să doarmă mai bine odată ce simptomele de sevraj dispar.

Păstrați scurte momente de somn din timpul zilei. În timpul zilei, acumulezi o „datorie de somn” care te ajută să adormi noaptea. Micile reprize de somn din timpul zilei plătesc acea datorie, interferând cu somnul de noapte. Dacă trebuie să dormi, limitează-l la mai puțin de 30 de minute.

Folosește-ți dormitorul numai pentru somn. Nu mâncați și nu vă uitați la televizor în pat. Nu folosiți electronice – laptopuri, telefoane mobile sau tablete – în pat. Asigurați-vă că dormitorul dvs. este întunecat, liniștit și răcoros. Dacă îl folosiți doar pentru somn, vă veți asocia dormitorul mai degrabă cu somnul decât cu activitatea sau stresul.

Calitatea somnului poate afecta fiecare aspect al vieții. De la capacitatea de a te concentra până la modul de a gestiona activitățile zilnice, te vei simți apatic și confuz atunci când nu te odihnești corespunzător. Evitând aceste obiceiuri nesănătoase și urmând sfaturile de mai sus, te poți pregăti cu succes pentru o nouă zi productivă.

Categorii

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)