google rusia

Rusia a amendat Google cu suma de 21,1 miliarde de ruble (373 de milioane de dolari) pentru că nu a restricționat accesul la materiale „interzise” despre războiul din Ucraina și alte conținuturi.

Roskomnadzor, autoritatea de reglementare a comunicațiilor din țară, a declarat că informațiile includ rapoarte „false” care discreditau armata Rusiei și postări care îndeamnă oamenii să protesteze.

Acesta a numit gigantul tehnologic din SUA un încălcător „sistematic” al legilor sale.

Google nu a comentat cu privire la amenda impusă de autoritățile din Rusia.

Filiala locală a companiei a declarat faliment luna trecută. Mișcarea a venit după ce autoritățile ruse i-au confiscat contul bancar local, permițându-le să recupereze 7,2 miliarde de ruble pe care firma fusese obligată să le plătească din motive similare anul trecut.

În ultimii ani, Rusia a intensificat presiunea asupra firmelor de tehnologie, acuzându-le că nu-și moderează în mod corespunzător conținutul și că se amestecă în afacerile interne ale țării.

Eforturile de a controla rețelele sociale și alte site-uri de știri au escaladat în urma invaziei Ucrainei din februarie. Guvernul a adoptat, de asemenea, o lege prin care amenință oamenii care răspândesc informații „false” despre război cu 15 ani de închisoare.

În martie, Google, deținut de Alphabet, a încetat să mai ofere serviciile sale comerciale în Rusia, cum ar fi publicitatea. De asemenea, și-a intensificat restricțiile pentru conturile de știri susținute de Rusia și personalul relocat.

Cu toate acestea, spre deosebire de alte site-uri de social media, cum ar fi Facebook, Google nu a fost complet interzis în Rusia, unde multe telefoane inteligente se bazează pe tehnologia companiei.

În martie, Alphabet a declarat că decizia de a continua să ofere servicii de căutare, hărți și YouTube le-a oferit rușilor acces la „informații și perspective globale”.

Amenda anunțată luni, care a fost calculată ca o cotă din veniturile locale ale companiei, marchează cea mai mare sancțiune impusă vreodată unei companii de tehnologie din Rusia, potrivit presei de stat.