caldura china

Cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din lume, Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) și Intel se numără printre marile companii care își închid fabricile timp de șase zile în provincia chineză Sichuan din cauza penuriei de energie din zonă cauzată de valurile de căldură, potrivit datelor CNN și Bloomberg.

Mișcarea afectează fabrici aparținând unor companii precum furnizorul de baterii al Tesla CATL, furnizorul Apple Foxconn Technology, Toyota, Texas Instruments, Volkswagen, Onsemi și multe altele.

China a ordonat tuturor fabricilor din Sichuan să întrerupă operațiunile până pe 20 august pentru a atenua presiunea exercitată asupra rețelei electrice, după ce cel mai grav val de căldură din China din ultimii 60 de ani a dus la creșterea utilizării aerului condiționat. Potrivit CNN, temperaturile au crescut la 40 de grade Celsius în mai multe orașe.

Autoritățile spun că încearcă să economisească energie pentru locuințele din regiune, deoarece oficialii au avertizat că Sichuan se confruntă cu „cel mai sever și extrem moment” în ceea ce privește alimentarea cu energie, relatează publicația de știri de stat Sichuan Daily. Acest lucru se datorează probabil faptului că regiunea se bazează pe hidroenergie, făcând-o deosebit de vulnerabilă la caniculă și secetă, care seacă și rezervoarele hidrobarajului.

După cum a menționat CNN, Sichuan este o zonă importantă pentru industria semiconductoarelor și a panourilor solare. Producătorii se întâlnesc în regiunea bogată în resurse minerale pentru materii prime utilizate în industriile solare fotovoltaice și electronice, cum ar fi polisiliciul - un ingredient cheie al panoului solar. Provincia este, de asemenea, un centru minier esențial pentru litiu, care este folosit pentru a produce baterii pentru mașini electrice și smartphone-uri.

Unii analiști cred că oprirea temporară ar putea crește prețul atât al polisiliciului, cât și al litiului, pe măsură ce oferta scade. Începând cu 17 august, la doar două zile după închidere, oficialii din industrie au confirmat pentru Bloomberg că prețul polisiliciului a crescut într-adevăr.

Cu toate acestea, unele companii nu anticipează prea multe perturbări. Potrivit Bloomberg, Foxconn – care produce iPad-urile Apple în regiune – a spus că seceta nu i-a afectat încă prea mult producția. Între timp, Volkswagen a remarcat luni că nu se aștepta la întârzieri mari la livrare.