planete

Două planete stâncoase puțin mai mari decât Pământul orbitează în zona locuibilă în jurul unei stele pitice roșii și una ar putea fi a doua cea mai asemănătoare exoplanetă cu Pământul descoperită până acum.

Planetele se numesc LP 890-9b – care a fost observat înainte, dar știam puține despre aceasta – și LP 890-9c, numită și SPECULOOS-2c.

Se cunosc doar câteva detalii despre SPECULOOS-2c dincolo de dimensiunea sa și de cele opt zile necesare pentru a orbita în jurul stelei sale, LP 890-9, cunoscută și sub numele de SPECULOOS 2. 

Amaury Triaud de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, și colegii săi, care au observat cele două planete, speră că telescopul spațial James Webb (JWST) va putea spune mai multe despre dacă are o atmosferă și ce conține.

Acest lucru ne-ar putea informa despre potențialul planetei de a găzdui viață. A fi în zona locuibilă din jurul unei stele înseamnă că condițiile nu sunt prea calde sau prea reci, așa că ar putea exista apă lichidă la suprafață.

Pentru a găsi planete în alte sisteme solare, astronomii pot căuta lumina unei stele care se diminuează pe măsură ce o planetă trece prin fața ei, perturbându-ne vederea. Acest lucru este greu de făcut atunci când o stea este la fel de strălucitoare ca soarele nostru, deoarece planetele sunt relativ slabe, dar mai ușor dacă steaua gazdă este mai rece și mai întunecată, precum piticele roșii.

SPECULOOS 2c are o rază cu 30 până la 40% mai mare decât cea a Pământului și durează doar 8,4 zile pentru a orbita în jurul stelei sale. Este, de asemenea, blocată, ceea ce înseamnă că are o zi permanentă pe o parte și este întotdeauna noapte pe de altă parte. În ciuda acestor diferențe, echipa estimează că pare a fi a doua cea mai locuibilă planetă descoperită până acum, după TRAPPIST-1e, în afara sistemului nostru solar și ar putea încă să aibă apă lichidă pe suprafața sa.

Definiția unei zone locuibile pentru o anumită stea se schimbă în funcție de proprietățile acelei stele, dar cercetătorii speră că observațiile cu JWST îi pot ajuta să-și modifice definiția și să dezvăluie mult mai multe, cum ar fi masele planetelor și dacă au atmosferă.

Descoperirea acestor planete, în special a celei interioare, și observațiile ulterioare cu JWST ne-ar putea ajuta să înțelegem ce face o planetă locuibilă, spune Beth Biller de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie. Cu toate acestea, dimensiunea planetei mai mare decât cea a Pământului și proximitatea mai apropiată de steaua gazdă, ceea ce ar putea implica un nivel mai ridicat de radiație puternică, contează împotriva posibilității sale de locuire, spune ea.