Comisia Europeană (CE) a adoptat un Act european pentru libertatea presei, un nou set de reguli pentru a proteja pluralismul și independența mass-media în UE.

Potrivit CE, regulamentul propus include, printre altele, garanții împotriva amestecului politic în deciziile editoriale și împotriva supravegherii. Acesta pune accent pe independența și finanțarea stabilă a mass-media ca serviciu public, precum și pe transparența proprietății mass-media și a alocării publicității de stat.

În plus, stabilește măsuri pentru a proteja independența editorilor și a dezvălui conflictele de interese. În cele din urmă, va aborda problema concentrărilor mass-media și va crea un nou comitet european independent pentru servicii media, format din autorități naționale de media.

CE spune că a adoptat, de asemenea, o recomandare complementară pentru a încuraja garanțiile interne pentru independența editorială.

Comentând dezvoltarea, vicepreședintele pentru valori și transparență, Vera Jourová, a declarat: „

Am văzut în ultimii ani diferite forme de presiune asupra mass-media. Este timpul să acționăm. Trebuie să stabilim principii clare: niciun jurnalist nu trebuie spionat din cauza meserii lor; nicio media publică nu ar trebui transformată în canal de propagandă. Acesta este ceea ce ne propunem astăzi pentru prima dată: garanții comune pentru a proteja libertatea și pluralismul presei în UE”.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a adăugat: „UE este cea mai mare piață unică democratică din lume. Companiile media joacă un rol vital, dar se confruntă cu venituri în scădere, amenințări la adresa libertății și pluralismului mass-media, apariția unor platforme online foarte mari și un mozaic de reguli naționale diferite. Actul european pentru libertatea presei oferă garanții comune la nivelul UE pentru a garanta o pluralitate de voci și că mass-media noastră poate funcționa fără nicio interferență, fie ea privată sau publică. Un nou supraveghetor european va promova aplicarea eficientă a acestor noi reguli privind libertatea presei și va monitoriza concentrările mass-media, astfel încât acestea să nu împiedice pluralitatea”.

CE observă că Actul european pentru libertatea presei va asigura că mass-media – publice și private – pot funcționa mai ușor peste granițe pe piața internă a UE, fără presiuni nejustificate și ținând cont de transformarea digitală a spațiului media.

Punctele cheie includ protecția independenței editoriale; nicio utilizare a programelor spion împotriva media; mass-media de serviciu public independent; teste de pluralism media; publicitate transparentă de stat; protecția conținutului media online; și dreptul de utilizator nou de a vă personaliza oferta media.

Alte prevederi includ înființarea unui nou comitet european independent pentru servicii media, format din autoritățile media naționale.

Acum revine Parlamentului European și statelor membre să discute propunerea Comisiei de regulament în cadrul procedurii legislative ordinare. Odată adoptat, acesta va fi direct aplicabil în întreaga Uniune Europeană.